‘s Werelds scherpste satellietbeelden voor iedereen binnen bereik | Technisch Weekblad
Nieuws

‘s Werelds scherpste satellietbeelden voor iedereen binnen bereik

redactie | woensdag 23 december 2020
Astronomie & Ruimtevaart

Er draait een satelliet om de aarde met een camera die zo krachtig is dat hij objecten van slechts 50 x 50 cm in beeld kan brengen. Deze super scherpe foto’s worden gebruikt voor militaire, milieu-, energie- en wetshandhavingsdoeleinden. Sinds kort kunnen ook ‘gewone burgers’ fotoverzoekjes indienen voor deze ruimtecamera.

De camera bevindt zich aan boord van de Capella-2 satelliet, van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Capella Space. En zijn resolutie is ongeëvenaard. Om deze technologie toegankelijk te maken voor een breder publiek kan nu iedereen online een verzoek indienen om een foto te laten maken van elke plek op aarde (mits je eerst toestemming hebt gekregen van de U.S. International Traffic in Arms Regulations).

Capella-2 gebruikt voor het maken van haarscherpe foto’s de zogeheten synthetic aperture radar (SAR) technologie. SAR is een radartechnologie die als volgt te werk gaat: eerst zendt een antenne opeenvolgende radiopulsen uit waarmee het doel(gebied) ‘verlicht’ wordt. De satelliet vangt vervolgens de echo’s van de weerkaatste pulsen op. Deze signalen worden verwerkt tot beeld. Door opnames van meerdere antenneposities te combineren is het mogelijk om beelden met een hoge resolutie te creëren.

Met deze techniek kunnen, zelfs ‘s nachts en als het bewolkt is, bosbranden, oliebaggeroperaties, gevolgen van klimaatverandering en illegale stroperij activiteiten in kaart worden gebracht. Er ging zelfs het gerucht dat je met SAR door muren heen kon kijken. Maar dit werd al ontkracht door CEO Payam Banazadeh.

Er draait nu één Capella-satelliet om de aarde. Maar binnenkort zullen er nog twee gelanceerd worden met een SpaceX raket.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW