Samenwerking quantumalgoritmen voor chemie tussen Shell, VU en Universiteit Leiden | Technisch Weekblad
Nieuws

Samenwerking quantumalgoritmen voor chemie tussen Shell, VU en Universiteit Leiden

redactie | vrijdag 29 mei 2020
ICT & Industriële Automatisering, Onderzoek & R&D

Theoretische fysici en chemici van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoeken samen met Shell hoe quantumcomputeralgoritmen complexe moleculen kunnen simuleren.

Dankzij quantummechanische eigenschappen kunnen toekomstige quantumcomputers bepaalde berekeningen veel sneller uitvoeren. Bijvoorbeeld het berekenen van chemische eigenschappen of processen om nieuwe en bestaande energiebronnen of katalysatoren te ontwikkelen, zou sneller en beter kunnen met een quantumcomputer.

'Moleculen spreken de taal van de quantummechanica, dus het is logisch dat je een quantumcomputer gebruikt als je op zoek bent naar nuttige moleculen', aldus Carlo Beenakker, hoogleraar theoretische natuurkunde aan Universiteit Leiden. Zelfs de krachtigste supercomputers hebben nu moeite met het beschrijven van kleine moleculen.

Het bouwen van een quantumcomputer is complex, maar de laatste jaren worden er grote stappen gezet. Daardoor komt er ook steeds meer aandacht voor quantumalgoritmen en –programma’s om de rekenkracht van deze futuristische machines te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor chemische berekeningen.

Shell is met de twee universiteiten een vijfjarige samenwerking aangegaan om vorderingen te maken op dit onderwerp, en om te verkennen hoe een quantumcomputer kan worden ingezet voor toepassingen in Shell's activiteiten.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!