Nieuws

Satelliet arriveert met vijf jaar vertraging

Mischa Brendel |
Astronomie & Ruimtevaart

De Japanse satelliet AKATSUKI is er eindelijk in geslaagd in een baan rond Venus te komen. Dat is vijf jaar later dan gepland.

In mei 2010 lanceerde de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA de satelliet met de bedoeling dat AKATSUKI in december van datzelfde jaar in een baan om Venus zou komen om de atmosfeer van deze planeet te bestuderen. Door een defect in een klep tussen heliumtank en brandstoftank werkte de aandrijving van de satelliet echter niet goed, waardoor deze in een baan rond de zon terechtkwam.

Het heeft vijf jaar geduurd, maar met een beperkt aantal stuwraketten en heel veel rekenwerk zijn de Japanners er nu toch in geslaagd om AKATSUKI in een baan rond Venus te krijgen; de satelliet bevindt zich nu in een elliptische baan rond Venus, met een maximale afstand van circa 440.000 km en een minimale afstand van circa 400 km tot de planeet. Hoewel dit een andere baan is dan oorspronkelijk gepland, verwacht JAXA dat de satelliet het gros van zijn metingen toch uit kan voeren.

De satelliet kwam op 7 december in een baan rond Venus en momenteel wordt gekeken of alle instrumenten nog naar behoren werken. Dat lijkt tot nu toe het geval en als dit zo blijft, dan zal AKATSUKI in april 2016 eindelijk met zijn missie beginnen.

Bronnen: Tweakers.net, JAXA

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven