Satelliet op butaan | Technisch Weekblad
Nieuws
GOMX

Satelliet op butaan

Vandaag wordt in China de Deense satelliet GOMX-4B gelanceerd. Bijzonder aan deze nanosatelliet van 10 x 20 x 30 cm is dat hij butaan als brandstof gebruikt.

‘Butaan is niet helemaal nieuw in de ruimtevaart’, zegt Tor-Arne Grönland, directeur van NanoSpace in Uppsala (Zweden). Dit ruimtevaartbedrijf is in 2005 ontstaan als spin-off van de Universiteit van Uppsala. Sinds 2017 maakt NanoSpace deel uit van het Deense GOMSpace, waarbij NanoSpace de voortstuwing bouwt voor de nanosatellieten van GOMSpace. Grönland ‘Wij zijn een van de eersten die butaan hebben ontwikkeld als volwassen voortstuwing voor nanosatellieten.’ In 2015 ging het om de Chinese TW-1 satelliet, ditmaal om de GOMX-4B nanosatelliet. ESA geeft financiële steun aan het project. GOMSpace ontwikkelt en bouwt nanosatellieten van 1 tot 20 kg.

Hoofddoel van het project is te laten zien dat het mogelijk is een groot netwerk op te bouwen van nanosatellieten. Daarom zal GOMX-4B twee jaar lang datacommunicatie gaan versturen naar zustersatelliet GOMX-4A. Dit gebeurt in een polaire baan op zo’n 550 km boven de aarde. De onderlinge afstand tussen beide kunstmanen varieert maar zal nooit meer zijn dan 1.000 km. Na afloop zullen beide satellieten terugvallen naar de dampkring en hier verbranden.

Lees verder onder de foto

Assemblage van GOMX-4B bij GOMSpace in Aalborg, Denemarken (Copyright: GOMSpace)

‘Het voordeel van vloeibaar butaan is dat we maar 150 g hoeven mee te nemen voor minimaal twee jaar’, zegt Grönland. ‘Dit gebeurt in afgesloten containers onder een druk van 3 tot 4 bar. Het grote voordeel van vloeibaar ten opzichte van gasvormig butaan is dat het duizend keer minder volume nodig heeft. Bij nanosatellieten telt elke kubieke centimeter!’

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW