Nieuws
nanosatelliet

Satellietvloot zeilt langs asteroïden

Een groep Finse onderzoekers wil met 50 satellieten in drie jaar tijd 300 asteroïden in kaart brengen.

Elke 5 kg zware satelliet krijgt een elektrisch zonnezeil dat bestaat uit een elektronenkanon en een 10 kV-spanningsbron met daartussen een 20 km lange geleidende draad. Rondom de draad ontstaat een positief elektrisch veld met een diameter van 100 m. De draad vormt zo een elektrisch zeil van enkele vierkante kilometers. Het zeil stoot positief geladen deeltjes uit de zonnewind af waarbij de deeltjes hun momentum op het zeil overdragen. Een gemiddelde zonnewind in de buurt van de aarde, levert zo een versnelling van 1 mm/s2. Ter vergelijking: een ‘klassiek’ zonnezeil bestaat uit een fysiek scherm dat gebruik maakt van het moment van gereflecteerde fotonen.

Mijnbouw

Het elektrische zeil brengt de satelliet in een elliptische baan om de aarde, die langs zes asteroïden voert. Een camera en een nabij-infrarood spectrometer brengen elke asteroïde in kaart. Hoofdonderzoeker Pekka Jahunen: ‘De satellieten verzamelen gegevens over de grootte, de vorm en het oppervlak van de asteroïden, net als de chemische samenstelling van het oppervlak.’ Jahunens plan voldoet aan een behoefte, zo blijkt uit een op dezelfde dag gepubliceerde whitepaper over mijnbouw op asteroïden. Er is grote vraag naar gedetailleerde informatie over deze hemellichamen.

De vijftig satellieten kunnen met één raket gelanceerd worden. De satellieten kosten samen, inclusief r&d, zo’n € 60 miljoen, wat neerkomt op € 200.000 per bezochte asteroïde. Een traditioneel uitgevoerde missie zou vele miljarden euro’s kosten.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven