Schrootverwerker PMC in financiële problemen | Technisch Weekblad
Nieuws

Schrootverwerker PMC in financiële problemen

Na een aanloop van een aantal jaren en een bouwtraject van anderhalf jaar mocht Koning Willem-Alexander in september 2020 de fabriek van Purified Metal Company openen. Deze start-up zou op duurzame wijze verontreinigd staalschroot recyclen tot secundaire grondstoffen. Nog geen twee jaar later is het bedrijf in financiële problemen.

Het idee achter Purified Metal Company (PMC) is een procedé dat Jan Henk Wijma, toen werkzaam bij Nedstaal, enkele jaren terug met zijn collega’s Nathalie van de Poel en Bert Bult bedacht. Vervuild staal, vaak bijvoorbeeld in combinatie met asbest, wordt in een staalbad van 1500˚C gesmolten. Het afval, in dit geval dus asbest, valt uiteen in verschillende onschadelijke componenten. Het staal komt schoon uit het bad en kan als staalschroot gebruikt worden, de purified metal blocks.

Wijma en zijn partners verlieten na een reorganisatie bij Nedstaal het bedrijf en richtten zich daarna volledig op de realisatie van hun concept. Zij vonden een plaats voor hun fabriek in Farmsum nabij Delfzijl en een aantal investeerders, waaronder Jansen Recycling Group, NIBC en de NOM, een investeringsmaatschappij voor Noord-Nederland. Wijma werd ceo van het bedrijf.

PMC was er op het juiste moment. De normen voor verwerking van staal worden steeds verder opgeschroefd. Ook verontreinigingen van zware metalen met Chroom 6, kwik en lood of organische vervuilingen zoals PCB’s, zijn daardoor geschikt voor PMC. Hun procedé maakt het mogelijk vervuild staal toch te verwerken en te reinigen.

In 2018 is begonnen met de bouw van de fabriek. Jaarlijks kan daar 150.000 ton vervuild staal geschikt worden gemaakt voor hergebruik. Het is de eerste fabriek ter wereld waar op verantwoorde wijze staalschroot wordt gerecycled, schroot dat eerder simpelweg gestort werd. In totaal is 70 miljoen euro in de fabriek geïnvesteerd, waarvan 50 miljoen euro publiek geld.

Toch kampt het bedrijf nu met financiële problemen doordat de toevoer van vervuild staal tegenvalt. Allereerst blijft de aanvoer van met asbest vervuild staal achter, omdat het stortverbod daarvan op grote schaal wordt genegeerd. Daarnaast heeft staal dat vervuild is met Chroom 6 nog niet de afcalstatus gevaarlijk. Speciale verwerking is niet vereist, waardoor PMC veel schroot misloopt terwijl juist deze afvalsoort ook een belangrijke inkomstenbronnen had moeten worden.

Dat lijkt ook vreemd, Chroom 6 staat al langer als kankerverwekkend bekend. Bij Defensie en in de gemeente Tilburg zijn verschillende mensen ernstig ziek geworden die hiermee in contact kwamen. Desondanks wil de overheid eerst onderzoek doen naar het gevaar van Chroom 6, onderzoek dat nog minimaal een half jaar in beslag zal nemen.

PMC stapte daarom midden juni naar de voorzieningenrechter om dit staalschroot direct als gevaarlijk te kwalificeren. Volgens Wijma voorkomt dit dat mensen bij de verwerking van dit vervuilde staal onbewust en onbeschermd worden blootgesteld aan chroom-6. Bovendien heeft PMC het financieel erg lastig nu de aanvoer van dit staalschroot achterblijft.

De uitkomst van dat geding is nog niet bekend. In de tussentijd heeft PMC al wel 15 van de 47 medewerkers moeten ontslaan.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!