Seattle bouwt wolkenkrabber in recordtijd | Technisch Weekblad
Nieuws

Seattle bouwt wolkenkrabber in recordtijd

Teake Zuidema | maandag 9 september 2019
Werktuigbouw

Sedert begin augustus is de 260 m hoge Rainier Square Tower de op een na hoogste wolkenkrabber in Seattle, een stad met veel seismische activiteit. Hoofdaannemer Erection Co wist het 58-etages tellende gebouw in slechts 10 maanden op de fundering te plaatsen. Deze recordtijd werd mogelijk dankzij speedcore, een systeem waarbij de wanden van de kern niet gemaakt worden van gewapend beton maar van beton dat gesandwiched wordt tussen stalen platen.

Het tempo van hoogbouw wordt gedicteerd door de snelheid waarmee het gewapende beton voor de kern wordt gestort. Speedcore maakt het tijdrovende plaatsen van bekisting en wapening overbodig. De geprefabriceerde stalen platen, ieder  1,25 cm dik en onderling verbonden met stalen bouten, zijn de wanden en vormen tegelijkertijd bekisting en wapening. 

‘Volgens de aannemer zou de bouw van de Rainier Square Tower met een conventionele betonnen kern 21 maanden hebben geduurd,’ zegt Brian Morgen, een ingenieur van Magnusson Klemencic Associates (MKA), het bureau dat speedcore ontwikkelde. ‘Met speedcore ging het dus twee keer zo snel.’ De toren in Seattle was een ‘proof of concept’. MKA ontwerpt momenteel nog vijf gebouwen in de VS waarbij speedcore gebruikt gaat worden. 

Uiteraard had de aannemer extra kosten door de grote hoeveelheid staal. Dit werd volgens Morgen ruimschoots gecompenseerd door de aanzienlijke besparing op arbeidskosten en de overhead van het project. Verder zijn er besparingen omdat, door het ontbreken van een wirwar aan wapening, het eenvoudiger is kabels, leidingen en buizen door de wanden van de kern aan te leggen. Dankzij een snelle oplevering kan de eigenaar eerder huur incasseren.

 Ron Klemenic, ceo van MKA, kwam in 2007 op het idee van speedcore toen hij had gezien hoe kerncentrales in Japan en het VK een soortgelijk systeem gebruikten om muren te beschermen tegen explosies. Het duurde echter meer dan tien jaar voor een ontwikkelaar in Seattle bereid was het het systeem toe te passen. Speedcore is inmiddels als Concrete-Filled, Composite Shear Wall (CF-CPSW) opgenomen in de Amerikaanse bouwcode.

 ‘Er zitten geen patenten op het systeem of de toepassing ervan, zegt Morgen. Dat betekent dat in principe ieder staalbedrijf de geprefabriceerde stalen wanden mag maken. MKA heeft nog geen belangstelling gehad vanuit Europa, maar Morgen ziet geen reden waarom het systeem niet opgenomen kan worden in Europese bouwcodes. 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW