Shell en Dow experimenteren met elektrisch kraken | Technisch Weekblad
Nieuws

Shell en Dow experimenteren met elektrisch kraken

| donderdag 30 juni 2022
Chemie & Materiaalkunde

Oliemaatschappij Shell en chemiebedrijf Dow hebben een experimentele elektrische stoomkraakinstallatie in gebruik genomen op de Energy Transition Campus Amsterdam. De twee concerns noemen het een “belangrijke mijlpaal” op weg naar het elektrificeren van stoomkraakfornuizen.

De experimentele elektrische kraakopstelling test en valideert delen van de ‘e-cracker’ die achteraf kan worden ingebouwd in de huidige gasgestookte stoomkraakfornuizen. Hiermee komt het CO2-uitstootvrij maken van een van de meest koolstofintensieve aspecten van petrochemische productie een stap dichterbij komt.

De kennis die Dow en Shell nu opdoen, gebruiken de bedrijven om het model te valideren en het elektrificatieprogramma naar de volgende fase te brengen: de mogelijke bouw van een proefinstallatie van meerdere megawatts in 2025, onder voorbehoud van investeringssteun. 

Lange koolwaterstoffen

Stoomkrakers zetten nafta om in etheen (ethyleen), propeen (propyleen) en butadieen, zogeheten olefinen. Ze doen dit door lange koolwaterstoffen met een enkele binding tussen de koolstofatomen met behulp van hete stoom (rond 850 °C) om te zetten in korte onverzadigde koolwaterstoffen met een dubbele binding. De dubbele binding maakt de koolwaterstoffen een beetje instabiel, wat ze geschikt maakt als grondstof voor de chemische industrie.

Als het elektriciteitsaanbod verder verduurzaamt, kan de toepassing daarvan bij het verwarmen van stoomkraakfornuizen een belangrijke oplossing worden om de chemische industrie koolstofvrij te maken. Elektrische stoomkraakfornuizen die duurzame energie gebruiken hebben de potentie om de scope1-emissies, de uitstoot waarbij CO2 direct de lucht ingaat, met 90% te verminderen. De kosten daarvan zijn vergelijkbaar met reguliere krakers.

Keith Cleason, vicepresident Dow Olefins, Aromatics and Alternatives business, kijkt al vooruit. "Deze mijlpaal toont dat productietechnologieën met lage koolstofemissies binnen handbereik zijn. De samenwerking met Shell heeft de potentie om in de komende decennia de wijze waarop we in onze industrie producten maken opnieuw vorm geven."

Aan het onderzoek werken ook TNO en het Instituut voor Duurzame Procestechnologie (ISPT) mee. De Nederlandse overheid steunt dit met een bedrag van 3,5 miljoen euro.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!