Shell investeert in gebruik van plastic afval als grondstof | Technisch Weekblad
Nieuws

Shell investeert in gebruik van plastic afval als grondstof

Shell gaat in Moerdijk een nieuwe fabriek bouwen die plastic afval kan omzetten in nieuwe chemicaliën. De zogeheten pyrolyse-olie-upgrader is naar verwachting in 2024 operationeel. De bouw is onderdeel van het plan om van Shell Chemicals Park Moerdijk binnen tien jaar een chemiepark te maken met netto nul CO2-uitstoot.

De nieuw te bouwen installatie behandelt pyrolyse-olie, een vloeistof gemaakt van kunststoffen, van plastic afval dat niet mechanisch kan worden gerecycled en anders zou worden verbrand. Door de olie te opwaarderen kan deze worden omgezet in chemische grondstoffen voor de fabrieken op Shell Chemicals Park Moerdijk.

De fabriek zal een capaciteit hebben van 50.000 ton per jaar, vergelijkbaar met het gewicht van ongeveer 7,8 miljard plastic zakken of de hoeveelheid plastic afval die in de provincie Noord-Brabant wordt ingezameld. Hiermee kan ongeveer 10% van de totale kunststofproductie in Moerdijk worden verduurzaamd en zijn dus ook 10% minder aardolieproducten nodig.

Waterstof

Shell werkt daarnaast ook aan plannen voor de bouw van een installatie die waterstof produceert uit restgassen die vrijkomen bij andere productieprocessen op het park. Shell kan deze waterstof gebruiken om de industriële fornuizen te verwarmen. De CO2 die vrijkomt bij het maken van waterstof kan worden afgevangen en opgeslagen in oude gasvelden onder de zeebodem.

Shell wil de komende tien jaar miljarden investeren in het chemiecomplex in Moerdijk. Dit kan leiden tot een verdubbeling van het aantal fabrieken, terwijl netto geen CO2 wordt uitgestoten.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!