Simpel opereren met ‘octopusarm’ | Technisch Weekblad
Nieuws

Simpel opereren met ‘octopusarm’

Thomas van de Sandt | vrijdag 22 september 2006

Het Amsterdamse bedrijf Deam heeft met hun stuurmechanisme voor chirurgische precisie-instrumenten de Gouden Kans innovatieprijs gewonnen. Het Kansenkanon, een meerjarig innovatieprogramma van de provincie Noord-Holland en Syntens, prijst elk jaar de meest innovatieve ondernemer van Noord Holland. Deam bleef acht andere kandidaten voor.

Het stuurmechanisme van Deam helpt bij minimaal invasieve ingrepen. Het stelt de chirurg in staat instrumenten met een beweegbare punt, aan het handvat te besturen. ‘Dat gebeurt mechanisch, dus zonder dure elektromotoren. In feite maken we goedkope wegwerpinstrumenten’, aldus dr. ir. Jules Scheltes van Deam.

De ontwerper van het systeem, dr. ir. Paul Breedveld van de TU Delft, liet zich inspireren door de tentakels van een octopus. De punt beweegt door middel van veren, die door een krans van staalkabeltjes aan elkaar zijn verbonden. ‘Wij passen de technologie toe in drie chirurgische instrumenten: buisjes met een doorsnede van vijf millimeter voor kijkoperaties in de buikholte, buisjes van minder dan een millimeter doorsnede voor bijvoorbeeld oogoperaties, en katheters met een flexibele schacht’, zegt Scheltes. ‘Van de eerste categorie verwacht ik begin 2008 de eerste instrumenten te verkopen.’

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!