Nieuws

Simulator voor cyberaanvallen

  • Oplevering in najaar
  • Leverancier is Thales
  • Eerst alleen voor Defensie

Vanaf dit najaar beschikt Defensie in de Dumoulinkazerne te Soesterberg over een zogeheten Cyber Range, een virtuele omgeving waarin cyberaanvallen gesimuleerd kunnen worden. Het ministerie tekende daartoe eerder deze maand een overeenkomst met Thales, dat het centrum gaat bouwen en drie jaar lang ondersteuning levert.

De Cyber Range valt te gebruiken als stand alone omgeving om twee teams tegen elkaar te laten strijden, zoals ook gebeurt bij reguliere militaire oefeningen. De omgeving kan echter ook gekoppeld worden aan andere systemen, uiteenlopend van systemen bij kennisinstituten tot vergelijkbare faciliteiten in andere landen. Op die manier kan men de schaal van de oefening variëren. De simulaties beperken zich in eerste instantie tot de (wapen)systemen van Defensie zelf.

Het gaat bij de Cyber Range om alle aspecten van de digitale oorlogsvoering, dus niet alleen om het afweren van cyberaanvallen. Ook offensieve tactieken vallen met deze virtuele omgeving te simuleren. Training van personeel is ook een nadrukkelijk doel, evenals de ontwikkeling van eigen virtuele technieken.

Voor Thales Nederland is het de eerste keer dat het bedrijf een dergelijk systeem levert. Het Franse moederbedrijf leverde eerder al een faciliteit aan een klant waarvan de naam niet wordt prijsgegeven. Thales werkt op dit gebied samen met het Amerikaanse Raytheon, dat vorig jaar een grote testfaciliteit in Dulles, Virginia opende om klanten te laten zien wat het vermag.

Daaruit blijkt dat het in een dergelijk simulatiecentrum de menselijke communicatie uiteindelijk centraal staat. Analisten achter terminals filteren de belangrijkste beschikbare informatie en zorgen dat die op grote schermen geprojecteerd worden. Die komt zo beschikbaar in een vergaderruimte, waar verantwoordelijken besluiten over te ondernemen acties. De crux zit uiteraard wel in een betrouwbare simulatie, want anders wordt het personeel verkeerd getraind.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven