Slaap biggetje, slaap | Technisch Weekblad
Nieuws

Slaap biggetje, slaap

Onlangs is met de Nederlandse veehouders afgesproken dat biggen verdoofd worden gecastreerd. Na deze afspraak lijkt nu ook de techniek zover te zijn.

De Animal Sciences Group van de Wageningen UR heeft afgelopen maand onderzoek gedaan naar het verdoofd castreren van biggen. Een van de behandelmethoden die werd onderzocht, was een verdoving met een mengsel van zuurstof en CO²; een methode die nog nergens anders ter wereld bij de castratie van biggen wordt toegepast.

Bij een pilotstudie bleek deze ‘CO²-methode’ erg hoopvol en daarom is een aantal partijen gevraagd een gasverdovingsapparaat te ontwikkelen dat zowel voldoet aan de technische eisen van de Animal Sciences Group als aan de praktische eisen van de veehouders. Hieruit kwamen drie ontwerpen rollen. Twee van deze ontwerpen bestaan inmiddels al als prototype. Het derde ontwerp van de TU Delft wordt later ook uitgewerkt tot prototype.Het eerste prototype is van de Noord-Amsterdamse Machinefabriek BV (NAM), het tweede van Schippers Bladel BV. Bij beide prototypes wordt de big in een houder geplaatst, waarna door middel van een schakeling de gastoevoer wordt geactiveerd. Hierna geeft een lichtsignaal aan wanneer de big is verdoofd en klaar is voor castratie. Ook hebben beide apparaten een ingebouwde beveiliging, zodat de biggen niet langer dan 2 minuten aan het gasmengsel worden blootgesteld.

Op het gebied van de castratie zelf, verschillen de twee prototypes. Bij het prototype van de NAM moet de big uit de houder worden gehaald, waarna hij uit de hand wordt gecastreerd. Bij het prototype van Schippers Bladel wordt de big in de houder gecastreerd. De verdovingsapparaten zijn op een gangbare behandelkar gemonteerd. Op een behandelkar kunnen naar wens ook meerdere verdovingunits naast elkaar worden gemonteerd.

In de afgelopen maanden zijn de twee prototypes getest op Praktijkcentrum Sterksel en door varkenshouders op drie praktijkbedrijven. De resultaten waren hoopvol. Op basis van de ervaringen die zijn opgedaan bij deze tests, worden de ontwerpen aangepast aan de wensen van de praktijk.

Bron en beeld: Wageningen UR

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!