Nieuws
Eems-estuarium

Slib-onderzoek in Eems-estuarium

Op 28 augustus starten diverse Nederlandse en Duitse partijen een grootschalig onderzoek naar de werking van het slib in het Eems-estuarium op het grensgebied tussen de twee landen.

Het onderzoek, onder leiding van Rijkswaterstaat en gecoördineerd door Royal HaskoningDHV, moet meer inzicht verschaffen over hoe het slib zich in dit gebied – een dynamisch overgangsgebied tussen rivier en zee – gedraagt.

De betrokken instanties plaatsen in het gebied waar de Eemsrivier uitmondt in de Dollard tien meetframes, welke drie weken lang op verschillende dieptes troebelheid, zoutgehalte, en stromingssnelheid gaan meten. Ook worden er gedurende een complete getijcyclus van dertien uur metingen vanaf acht schepen verricht. Gezien het belang van turbulentie voor uitwisseling en verspreiding van het slib, hebben twee schepen specialistische apparatuur aan boord om hieraan metingen te verrichten. Naast al deze apparatuur gaat een speciale camera ter plekke de grootte en valsnelheid van de slibvlokken meten. Monsters van het water worden gebruikt om de slibconcentraties te meten. De verzamelde gegevens moeten leiden tot verbeterde rekenmodellen, zodat de effecten van maatregelen om de troebelheid in het gebied te verminderen, beter kunnen worden voorspeld.

Er zullen twee meetrondes zijn; de eerste vindt plaats bij verwachte lage afvoer van de Eems in de periode van 9 augustus tot 7 september. De tweede meetronde vindt plaats tijdens de verwachte hoge afvoer, in januari of februari 2019. Naar verwachting zijn de eerste meetresultaten bekend in de zomer van 2019. Bij de start van het onderzoek op 28 augustus vindt meteen de eerste 13-uursmeting vanaf de schepen plaats.

Dit grootschalige onderzoek maakt deel uit van het Programma Eems-Dollard 2050, een initiatief van de ministeries van I&W en LNV en van de provincie Groningen.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven