Slimme medicijnverpakking komt eraan | Technisch Weekblad
Nieuws

Slimme medicijnverpakking komt eraan

De intelligente medicijnverpakking waarschuwt zodra een patiënt zijn medicijnen vergeet en communiceert met een centrale server die het medicijngebruik bijhoudt en sms’t als de inname uitblijft.

Het Eindhovense bedrijf The Compliers Group ontwikkelde een zelfklevende folie met daarin de benodigde elektronica voor deze functionaliteiten. Een apotheker kan de folie op elke doordrukstrip voor medicijnen plakken. Medeoprichter Jos Geboers: ‘De folie bevat een rfid-chip die volgens de door Philips en Sony opgestelde standaard voor Near Field Communication met een mobiele telefoon communiceert. Vanaf 2010 zal negentig procent van alle nieuwe telefoons aan deze standaard voldoen.’

In de folie zitten ter hoogte van elke pil sensoren van polymere halfgeleiders. Geleidende polymeerdraden verbinden deze met de chip. Zodra iemand de pil door de folie drukt, gaat de sensor stuk. De rfid-chip registreert dit en seint het signaal door naar de mobiele telefoon van de patiënt. De telefoon sms’t een bericht naar de centrale server. Nu nog bestaat de chip uit silicium componenten gevoed door een knoopcelbatterij. ‘Maar over twee jaar willen we de chip, elektronica en batterij met organische halfgeleiders op de folie printen’, aldus Geboers. Het bedrijf ontwikkelt de polymeren en de productietechniek samen met DSM en het Eindhovense Holst Centre.

De verpakking maakt het meten van de therapietrouw van de patiënt mogelijk. Naar schatting veertig tot zeventig procent van de patiënten gebruikt zijn medicijnen verkeerd. Dit kost Nederland jaarlijks drie miljard euro aan vergeefs voorgeschreven medicijnen en onnodige ziekenhuisopnames.

Vanwege dit medische en economische belang werken meer bedrijven aan intelligente verpakkingen. Een ander initiatief is de in Zuid-Afrika ontwikkelde SimPill, een conventionele, mobiele communicatie-eenheid bevestigd aan een pillendoosje. Ook nu zorgen sms-berichten voor een goede therapietrouw. Inmiddels gebruiken patiënten in de regio Rijnmond, de kop van Noord-Holland en Drenthe de Simpill.