Nieuws

Slimme put regelt zoet-/zoutwaterbalans

Indra Waardenburg |
Bouw & Civiele Techniek

Dankzij een slimme waterwinput heeft drinkwaterbedrijf Vitens op 3 oktober een waterwinveld in het Friese Noardbergum weer in gebruik genomen.

Een deel van deze drinkwaterproductielocatie was sinds 1993 gesloten vanwege verzilting van het opgepompte water.

‘Tijdens het onttrekken van drinkwater kwam destijds uiteindelijk ook brak water mee. Het was economisch niet haalbaar om gangbare technieken zoals omgekeerde osmose toe te passen’, vertelt Erik Driessen, innovatie­manager bij Vitens. In samenwerking met KWR Watercycle Research Institute en Bam ontwikkelde Vitens daarom een slimme waterwinput, ‘freshkeeper’ genoemd.

In deze put bevinden zich twee onttrekkingsfilters op een diepte van 60 m (zoet water) en 140 m (brak water). Het brakke water wordt gelijktijdig met het zoete water opgepompt, maar vervolgens op een diepte van 170 m onder een laag klei geïnjecteerd.

Driessen: ‘Op deze manier kunnen we het zoete water op de conventionele manier blijven winnen voor een paar dubbeltjes. Het is in feite een heel simpel concept en nu krijg ik vaak de vraag waarom we dit niet eerder hebben bedacht, maar zo gaat dat altijd met slimme ideeën.’

De slimmigheid van de put zelf zit hem in de meet- en regelapparatuur. Door continu met sensoren het grensvlak van zoet en zout water te bepalen, kan de put zichzelf aansturen om de juiste balans te houden.

De put in Noardbergum maakt nu nog deel uit van een proefproject, maar vanuit het buitenland is al interesse getoond. ‘Zowel Florida als Indonesië kunnen de slimme put bijvoorbeeld goed gebruiken. Florida ligt net als wij onder zeeniveau en bij eilanden heb je vaak te maken met een zoetwaterbel bovenop zout water. De waterwinput is misschien geen heilige graal die je overal kan inzetten, maar is wel eenvoudig te gebruiken, relatief goedkoop en niet schadelijk voor het milieu.’

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven