Nieuws

Slimme rekenmethode voor zonnepanelen

Gerald Schut |
Bouw & Civiele Techniek, Energie

Slimme software van de TU Delft stelt architecten en stedenbouwkundigen in staat om sneller en nauwkeuriger zonne-energie in hun ontwerpen te integreren. De vondst van de onderzoeksgroep Photovoltaic Materials and Devices (PVMD) is gepubliceerd in Nature Energy.

In steden verschuift de schaduw die gebouwen en bomen op elkaar werpen voortdurend, doordat het hele jaar door de stand van de zon verandert. Bestaande simulaties vergen daardoor veel rekenkracht om de grote invloed van schaduw op de opbrengst van zonnepanelen nauwkeurig in kaart te brengen.

De nieuwe methode van promovendus Andrès Calabrini gebruikt slechts twee factoren, die eenvoudig kunnen worden afgeleid uit het skylineprofiel. Met de ‘sky view factor’ (het zichtbare aandeel van de hemelkoepel vanaf een bepaald punt) kan de diffuse straling van zonlicht worden geschat. De ‘sun coverage factor’ (percentage zonnedekking) schat het directe zonlicht. ‘Onze snelle methode kan het ontwerp van geïntegreerde PV-systemen in stedenbouwkundige contexten aanzienlijk vereenvoudigen en beslissingen van investeerders vergemakkelijken,’ aldus onderzoeker Olindo Isabella van de TU.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven