Slimme verpakking voor medicijnen | Technisch Weekblad
Nieuws

Slimme verpakking voor medicijnen

De Twentse ondernemer Gert Veldhuis van het bedrijf Nanomi heeft de Van den Kroonenbergprijs 2011 gewonnen.

Met haar gepatenteerde microzeeftechnologie produceert het als spin-off van de Universiteit Twente ontstane bedrijf slimme nanocapsules voor medicijnen. De jaarlijkse prijs voor jong ondernemerschap is genoemd naar de overleden rector magnificus van de UT, tevens directeur van ECN.

 

Kernpunt is dat het membraan uit zeer fijne gaatjes op microschaal bestaat. ‘Als we een oplosmiddel met daarin een medicijn en een polymeer door het membraan heen persen, ontstaan druppeltjes van precies dezelfde grootte’, zegt directeur Gert Veldhuis van Nanomi. Het membraan is van silicium en wordt gemaakt met halfgeleidertechnologie.

 

Ingespoten in spier of huid geven de biodegradeerbare microbolletjes gedurende dertig dagen het medicijn af. Het kan de patiënt vele bezoeken aan de arts schelen. In het verlengde van deze drug delivery ligt het afleveren van het medicijn in microbolletjes in het orgaan of zelfs in een tumor. Nanomi werkt aan exploderende bolletjes die het medicijn ter plaatse parachuteren. Een andere toepassing is de fabricage van holle bolletjes die hun weg vinden als contrastvloeistof in de echoscopie. ‘De kennis van de medicijnen komt uiteraard van de farmcautische industrie, wij maken de slimme verpakking’, aldus Veldhuis.

 

Het bedrijf werd in 2004 door Veldhuis opgericht. Nanomi geldt als een succesvolle spin-off van het Mesa+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit van Twente. Er werken inmiddels twaalf mensen. ‘Veldhuis leidt zijn bedrijf op een solide, no-nonsense manier en heeft het goed weten te positioneren in een moeilijke markt’, aldus het juryrapport. Aan de prijs van ‘de ondernemende universiteit’ is een kunstwerk en een geldbedrag van 4.500 euro verbonden. Veldhuis tot slot: ‘We hebben mensen aan ons te weten binden die goed de weg kennen in de farmaceutische wereld.’