Snelle communicatie met satellieten via laser | Technisch Weekblad
Nieuws

Snelle communicatie met satellieten via laser

TNO en Hyperion Technologies hebben een lasersatellietterminal ontwikkeld waarmee satellieten met veel grote snelheden data kunnen down- en uploaden. Een eerste versie van de terminal, CubeCAT genaamd, zal in 2022 aan boord van de NorSat-TD-satelliet in de ruimte worden gelanceerd.


De laserterminal is door zijn omvang (1U), lage vermogensbehoefte en lage vermogen vooral interessant voor kleine satellieten. Die zijn nu gebonden aan radiocommunicatie met een lage doorvoersnelheid. CubeCAT maakt snelheden tot 1 Gbps (download) en 200 Kbps (upload) mogelijk. Ook is voor radiocommunicatie een dure vergunning nodig. Dit is niet het geval bij lasercommunicatie.

De laser moet nauwkeurig op het grondstation worden gericht, zegt Alexandra Sokolowski, businessdevelopmentmanager bij Hyperion Technologies. “Binnen een bandbreedte van 200 meter. Het grondstation zendt ook een laserstraal naar de satelliet, informatie die de satelliet gebruikt om te zorgen dat deze permanent afgestemd zijn.”

TNO bouwt een grondstation in Den Haag. “Satellieten in een lage baan om de aarde passeren elke 90 minuten, dus het grondstation kan meerdere momenten per dag met de satelliet communiceren. Wel zijn we afhankelijk van het weer, van goede zichtbaarheid. Wolken en regen maken dat onmogelijk. Gelukkig zijn er meerdere grondstations in de wereld, ook in drogere gebieden als Tenerife.”

De projectdemonstratie is mede tot stand gekomen met steun van het Ministerie van Defensieen het Nederlandse ruimtevaartbureau (NSO). TNO heeft met het Nederlandse consortium FSO Instruments zorggedragen voor de optische delen van de terminal; onder meer optische banken en spiegels. Hyperion Technologies heeft de elektronica voor de CubeCAT geleverd.

TNO en Hyperion Technologies zijn in staat alle behoeften aan lasertechnologie in de ruimte en op de grond te kunnen bieden, zegt  Sokolowski. “Dit stelt ons in staat om vanaf het begin een holistisch en geïntegreerd systeem aan te bieden. Ook zorgt de samenwerking met een onderzoeksinstituut ervoor dat onze oplossing op het scherpst van de snede is en blijft.”

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!