Nieuws

Snelste ruimteschip ooit gelanceerd

Het snelste ruimteschip ooit is op 12 augustus gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. De Parker Solar Probe (PSP) van NASA gaat de komende zeven jaar 24 steeds kleinere banen om de zon maken om deze uiteindelijk tot 6 op miljoen km te naderen. Dat is zeven keer dichterbij dan de Duits-Amerikaanse Helios-2 in 1976 presteerde.

De topsnelheid van de PSP zal op 200 km/s liggen: drie keer sneller dan het snelste door mensen gemaakte object in de ruimte tot nu toe. De ruimtesonde gaat onderzoek doen aan de corona (de miljoenen graden hete zonne-atmosfeer die met het blote oog te zien is bij een zonsverduistering), de zonnewind (elektrisch geladen deeltjes die met snelheden van 400 km/s de ruimte in worden geslingerd) en zonnevlammen. Zo is het nog onduidelijk waarom de corona heter is dan het oppervlak van de zon – daar is het 'slechts' 5.400 °C. Dat lijkt tegen de wetten van de thermodynamica in te druisen.

Lees verder onder de illustratie
De baan van Parker Solar Probe (© Johns Hopkins APL)

De ruimtesonde zal blootstaan aan zonnestraling die 450 maal zo intens is als de hoeveelheid straling waar een satelliet in een baan rond de aarde aan wordt blootgesteld. Daarom wordt de apparatuur in de sonde beschermd door een 11 cm dik hitteschild van koolstof-composiet, dat temperaturen tot 1.400 °C kan weerstaan. De sonde is even groot als een kleine personenauto en weegt met vier meetinstrumenten aan boord een kleine 800 kg.

Met FIELDS meet de sonde elektrische en magnetische velden. WISPR maakt met twee camera's foto's van de reflectie van zonlicht – direct zonlicht zou te sterk zijn. SWEAP meet de meest voorkomende deeltjes in de corona (elektronen, protonen en helium-ionen) om zonnewind beter te begrijpen. ISʘIS meet deeltjes die SWEAP niet kan meten en kan hopelijk aan de hand van helium-isotopen bepalen wat hun tot toe onbegrepen versnelling veroorzaakt.

In 2020 hoopt ESA de Solar Orbiter te lanceren om voor het eerst de zonnepolen in beeld te brengen. Deze telescoop blijft 5 maal verder van de zon verwijderd, maar zal in tegen stelling tot de PSP wél directe beelden van de zon maken.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven