Solar teams presenteren ontwerp zonnewagens | Technisch Weekblad
Nieuws
RED E

Solar teams presenteren ontwerp zonnewagens

Op 13 oktober barst de race weer los: wie weet zonne-energie het best te vangen en in te zetten om zo snel mogelijk met zijn wagen over de finish te komen?

Het Vattenfall Solar Team – voorheen het Nuon Solar Team – uit Delft doet ditmaal voor de negende keer op rij mee aan de zonnerace, die zij zeven keer wonnen. De regerend wereldkampioen startte op 18 maart in het Polymer Science Park in Zwolle met de bouw van zijn nieuwe bolide, NunaX, die over zo’n zeven maanden zal rijden in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Iets minder doorgewinterd, maar intussen toch ook een echte veteraan, is het Solar Team Twente, dat op 20 maart zijn achtste wagenontwerp voor de zonnerace presenteerde. En hoewel er elke keer met uitgestrekte nekken wordt gekeken naar welke innovaties de auto’s dit keer bevatten, doet het Solar Team Twente nog iets bijzonders: het ontwikkelt rondom zijn zonnewagen RED E een MOOC, een massive online open course. Aan de hand van deze online lessen kunnen deelnemers vooral veel leren over de technieken die het Solar Team Twente inzet. En dat is opmerkelijk, want daarmee geef je ook de concurrentie een kijkje in de keuken.

 

Ruimtevaartcellen

Het ontwerp van RED E werd op 20 maart onthuld, in hangar 10 op Vliegveld Twente. Een opvallende wijziging ten opzichte van de voorgaande zonnewagen is een wijziging in het type zonnecel; voorheen bevatte de wagen silicium-zonnecellen, maar dit jaar gaat Solar Team Twente voor hetzelfde type cel dat het Vattenfall Solar Team al jaren inzet: zonnecellen van galliumarsenide (GaAs), een type dat onder meer in de ruimtevaart wordt gebruikt. Vanwege de hogere efficiëntie van dit type zonnecellen, mag er niet meer dan 4 m2 van RED E met zonnecellen worden bedekt. In 2009 mochten GaAs-cellen nog 6 m2 aan auto-oppervlak bedekken. Dat betekent dat de onderdelen van de auto ook een stuk kleiner moeten worden dan bij de voorganger. ‘In eerste instantie leek dat een bijna onmogelijke opgave. Maar uiteindelijk hebben we toch een ontwerp gerealiseerd waarbij dit gelukt is. Daar zijn we trots op’, aldus Evert van der Hoek, mechanicus van het Solar Team Twente. Of Solar Team Twente met deze innovaties zijn eerste overwinning gaat boeken, of toch weer de eerste plek moet afstaan aan het Vattenfall Solar Team, zal in oktober blijken.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!