Spoorbrug Zuidhorn opgeleverd | Technisch Weekblad
Nieuws
spoorbrug Zuidhorn

Spoorbrug Zuidhorn opgeleverd

Vandaag vindt de oplevering van de nieuwe Spoorbrug Zuidhorn (Groningen) plaats.

De nieuwe brug is hoger en langer dan zijn voorganger, waardoor er – mede door een verbreding van het onder de brug lopende Van Starkenborghkanaal – grotere schepen door het kanaal kunnen.

In opdracht van ProRail ontwierp architect Jeroen Eulderink van Arcadis de nieuwe spoorbrug met veel elliptische vormen; ingenieursbureaus ABT (Velp) en SSF (München) werkten het ontwerp uit, dat aannemer Max Bögl bouwde.

De staalconstructie van de nieuwe brug weegt 2.000 ton. De brug is met een totale lengte van 175 m – de hoofdoverspanning is 140 m – een stuk langer dan zijn voorganger. Het betreft een integraal project: Max Bögl bouwde en installeerde onder begeleiding van ProRail niet alleen de nieuwe spoorbrug, maar baggerde ook het kanaal uit (55.000m3), legde 600 m aan verankerde damwandplanken van elk 9 m aan en installeerde de bekabeling en de leidingen. In totaal zit er 5.000 m3 betonwerk in de brug.

Made in Germany

De aannemer bouwde de onderdelen van de stalen brug in Zuid-Duitsland en zette deze in Zuidhorn in elkaar. Vervolgens werd de brug ingevaren; sinds oktober 2017 rijdt er weer treinverkeer over het enkele spoor over de brug. ‘Ook de vaarweg is alweer enige tijd in gebruik’, vertelt projectleider Luke van der Steen van Max Bögl. De van oorsprong Duitse aannemer heeft ruime ervaring met dergelijke projecten, niet alleen in eigen land maar ook in Nederland. Zo bouwde Max Bögl – eveneens in opdracht van ProRail – ook de Hanzeboog, de nieuwe spoorbrug bij Zwolle.

Toch hebben projecten als deze in Nederland iets extra’s zegt Van der Steen: ‘In Duitsland is het vaak toch meer rechttoe en rechtaan. Bij dit project heeft de brug een hele mooie uitstraling. Dat is voor ons toch wel leuker om te doen.’

Lees verder onder de foto

Het was voor de aannemer erg belangrijk dat de vormgeving van deze 175 m lange brug goed tot zijn recht kwam in het landschap. Van der Steen: ‘De architect heeft een vormgevingsdocument ontwikkeld en dat is een beetje de bijbel van ons project; we houden ons daar echt strak aan.’

De brug is compleet gemetalliseerd: een anodisering van zink-aluminium beschermt de brug tegen corrosie.

De nieuwe Spoorbrug Zuidhorn is een deelproject van het grote project Vaarweg Lemmer Delfzijl van Rijkswaterstaat en de provincies Groningen en Friesland. Dit project moet deze vaarweg over enkele jaren gereed hebben voor grotere binnenvaartschepen.