Stabielere lithium-metaalbatterij | Technisch Weekblad
Nieuws

Stabielere lithium-metaalbatterij

redactie | maandag 16 augustus 2021
Chemie & Materiaalkunde, Energie

Een nieuw type lithium-metaalbatterij biedt naast een hoge energiedichtheid (560 Wh/kg) ook een opvallend goede stabiliteit. Na duizend laadcycli is nog 88% van de capaciteit intact. Deze nieuwe batterijtechnologie is ontwikkeld door onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) en het Helmholtz Institute Ulm (HIU).

Het is al langer bekend dat lithium-metaalbatterijen een hogere energiedichtheid hebben dan de huidige favoriet met lithium-iontechnologie. Maar de stabiliteit is een probleem, doordat er een chemische reactie plaatsvindt tussen het elektrolyt en het metaal.

De Duitse onderzoekers hebben daar een oplossing voor gevonden: ze gebruiken een kobaltarme, nikkelrijke kathode en een nieuw soort elektrolyt (ILE, een niet-vluchtige, niet-brandbare ionische vloeibare met twee anionen).

Voordat ze de nieuwe elektrolyt gebruikten, testten de onderzoekers eerst de nikkelrijke kathode met de algemeen verkrijgbare, organische elektrolyt LP30. Bij het gebruik van LP30 bleken er echter scheurtjes te ontstaan in de kathode, waardoor de elektrolyt naar binnen kon dringen en daar een chemische reactie aanging die de structuur vernietigde. Bovendien ontstond er een mosachtige lithiumlaag op de kathode die de capaciteit terugbracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW