Stadiondak opent en sluit hydraulisch | Technisch Weekblad
Nieuws

Stadiondak opent en sluit hydraulisch

In het Chinese Nantong staat het eerste stadion met een hydraulisch beweegbaar dak. Enerpac tekende voor de ontwikkeling en installatie van het hydraulische systeem.

Het stadiondak is een bolvormige constructie van staal en glas, met twee beweegbare dakdelen van 1100 ton elk. Om het openen en sluiten soepel te laten verlopen ontwikkelde Enerpac een hydraulisch aandrijfsysteem. Daarmee heeft het stadion een wereldprimeur. Andere beweegbare stadiondaken, zoals dat van de Amsterdam Arena en het Gelredome beschikken over een elektrisch/mechanische aandrijving.

‘Hoe groter en zwaarder de constructie, hoe meer voordeel een hydraulisch systeem oplevert. Als je een enorme trekkracht moet leveren, valt de apparatuur relatief klein uit’, zegt Ruud Poelstra van Enerpac, dat in Ede het Europese hoofdkantoor heeft. ‘Daarnaast kun je met hydrauliek het openen en sluiten geleidelijk en soepel laten verlopen, zonder dat er al te grote torsiekrachten optreden.’

Tijdens sluiting van het dak trekken zestien staalkabels van 64 mm dikte de beweegbare dakdelen op trolleys over de dakconstructie. Daarvoor zijn acht hydraulische lieren nodig, met elk 136 ton trekkracht. Het duurt tussen de twintig en dertig minuten om het dak te sluiten. Het openen gebeurt met behulp van de zwaartekracht, waarbij de kabels het gewicht van de dakschalen tegenhouden.

Elk dakdeel wordt ondersteund door 22 trolleys. De trolleys hebben een eigen hydraulische unit. Die heeft verschillende correctiecilinders, zodat tijdens het openen en sluiten elk steunpunt van de beweegbare dakschalen in drie richtingen kan worden gecorrigeerd. Zo ontstaan ook bij een vervorming van de staalconstructie van het vaste dak of de beweegbare delen geen grote krachten op de geleidewielen van de trolley.

Volgens Poelstra zijn er momenteel nog geen plannen om in andere stadions eenzelfde systeem aan te leggen. ‘Maar we doen wel veel meer van dit soort dingen. In Lissabon komt een grote stierenvechtersring met een hydraulisch beweegbaar dak. En we zijn ook bezig met het hoofdkantoor van Serono, een groot farmaceutisch bedrijf in Zwitserland.’

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!