Nieuws

Stationsplein volledig op de schop

Na de IJzijde aan de noordkant van Amsterdam Centraal, zijn volgend jaar het plein aan de stadskant en de doorgang naar de Prins Hendrikkade en het Damrak aan de beurt voor een verbouwing.

Er komt een stationsplein van natuursteen met meer ruimte voor voetgangers en fietsers; doorgaande auto’s en bussen gaan straks langs de noordkant van het station. Ook komt er een nieuwe fietsenstalling onder het water, met maar liefst 7.000 plaatsen. Daarnaast krijgt het plein nieuwe tramhaltes, sporen, wissels en bovenleidingen.

Voor al het werk is vijf jaar uitgetrokken. Iv-Infra is verantwoordelijk voor het gehele integrale ontwerp van de nieuwe Entree; aannemer Max Bögl won in maart de aanbesteding.

Overlast

De aannemer graaft een deel van het Prins Hendrikplantsoen weg om meer ruimte te scheppen voor het open havenfront en om de oude, historische kade weer zichtbaar te maken. Naast de nieuwe fietsenstalling – via een voetgangerstunnel ook verbonden met het metrostation van de Noord/Zuidlijn – komen er nog eens 17.500 fietsparkeerplaatsen elders, maar eveneens uit het zicht, op het Stationsplein. In 2030 moeten daar nog eens 4.000 bij komen.

Het werk ‘zal niet ongemerkt voorbijgaan’, zo stelt de gemeente in een persbericht. Het is duidelijk dat op het drukke plein voetgangers een paar jaar lang extra meters gaan maken om langs de bouwplaatsen te lopen. Volgens het plan van aanpak willen de bouwers de hinder en overlast beperken, onder meer door in de zomer aan de traminfrastructuur te werken en in de winter aan de gebieden met de grote loopstromen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven