Stekker uit supergeleiding | Technisch Weekblad
Nieuws

Stekker uit supergeleiding

Haks Walburgh Schmidt | dinsdag 29 mei 2018
Energie, Elektrotechniek & Micro-elektronica, Milieu & Duurzaamheid

TenneT zet plannen voor een 3,4 km lange supergeleidende kabel bij hogere temperaturen in Enschede voorlopig in de ijskast. De aanlegkosten zijn vier keer hoger dan voor een conventionele 110 kV-kabel. Deze investeringskosten, die TenneT niet vergoed kan krijgen via de tarieven, zijn daardoor te hoog, stelt de hoogspanningsnetbeheerder. Bij supergeleiding is de elektrische weerstand in de kabel nihil.

De hoge kosten van deze kabel vloeien voort uit het stikstof-koelingssyteem dat de zogenoemde High Temperature Superconductivity (HTS)-kabel van het keramische materiaal yttrium-barium-koperoxide (YBCO) over de volledige lengte op een absoluut constante temperatuur van -200 °C moet houden. Dat is de temperatuur waarop de HTS-kabel zijn elektrische weerstand verliest. Vervolgens zijn bij de overgangspunten naar het conventionele specifieke voorzieningen nodig om de temperatuur naar normale omgevingswaarden te brengen.

De HTS-kabel kan tot vijf keer zo veel elektriciteit transporteren als de conventionele koper- of aluminiumkabel. Verder treedt er geen elektromagnetisch veld op en geeft de kabel geen warmte af, wat een veel smaller kabeltracé mogelijk maakt. Dit maakt de supergeleider bijzonder geschikt voor een stedelijke omgeving. Supergeleiding kan de capaciteit van het stroomnet aanzienlijk vergroten. Dat is gunstig voor verduurzaming, bijvoorbeeld bij een massale toepassing van de elektrische auto.

In de Duitse stad Essen heeft energieconcern RWE gedurende twee jaar een supergeleidende kabel succesvol in bedrijf gehad (zie foto). In die periode is daar ruim 200 miljoen kWh zonder problemen getransporteerd.

‘Wanneer supergeleiding in Nederland wel mogelijk wordt, weten we niet’, aldus TenneT. Wel verwacht de hoogspanningsnetbeheerder dat de kosten van HTS-kabels in de toekomst afnemen, door frequentere toepassing ervan.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!