Nieuws

Stena Line verlengt superferries

Deze week hebben Duitse scheepsbouwers het nieuwe middensegment van de Stena Hollandica, de ‘superferry’ die de verbinding tussen Hoek van Holland en Harwich onderhoudt, tussen het doorgezaagde voor- en achterschip geplaatst.

‘Het nieuwe middensegment van de Stena Hollandica weegt met 3200 ton meer dan de hele Stena Discovery’, weet Bob Brouwer, namens rederij Stena Line verantwoordelijk voor het technische aspect van de scheepsverlenging in Bremerhaven. Hij trekt de vergelijking niet toevallig, want de verlenging van de Hollandica en de Britannica, enkele weken geleden afgerond, moet het wegvallen van de Discovery opvangen. De supersnelle catamaran werd door de gestegen brandstofprijzen te duur. ‘Door de Britannica te verlengen van 212 m naar 240 m en de Hollandica van 188 m naar 240 m, kunnen we ons capaciteitsverlies vrijwel volledig opvangen’, verklaart Pim de Lange, directeur van Stena Line.

Scheepsverlengingen zijn niet uitzonderlijk, maar de verlenging van de Hollandica is uniek door zijn omvang. Directeur Werner Lüken van Lloyd Werft in Bremerhaven, die de verlenging voor haar rekening neemt, claimt dat het de grootste scheepsverlenging ter wereld is. Lloyd Werft is gespecialiseerd in onderhoud en renovatie van grote schepen, met name luxe cruiseschepen. De werf mag de Queen Elizabeth II, een van de grootste cruiseschepen ter wereld, tot haar vaste klanten rekenen. Lloyd voerde de laatste tien jaar maar liefst vijftien verlengingen uit.

‘Er is een wereldwijd gebrek aan werven voor cruiseschepen’, vertelt Brouwer. ‘Een nieuw schip van de omvang van de Hollandica zou pas in 2012 klaar zijn. Het verlengen van een bestaand schip is maar íets goedkoper, maar wel vele malen sneller.’ De Hollandica verblijft in totaal slechts 54 dagen op de werf, waardoor het tijdig gereed is voor het nieuwe seizoen, dat in mei begint. De Hollandica arriveerde pas vorige week in Bremerhaven, waarna het schip in een week tijd doormidden is gezaagd. Dinsdag trokken drie sleepboten het nieuwe middensegment, dat drie- tot achthonderd technici van Lloyd in acht maanden tijd bouwden, over het water naar Schwimm-Dock III. In dit droogdok ligt het voorschip op blokken.

Het middensegment werd vervolgens tot anderhalve meter van het voorschip gevaren, waarna het een stuk uit het water werd getild, op gelijke hoogte met het voorschip. Vervolgens werd het achterschip aangesloten, ook weer tot anderhalve meter afstand, en op gelijke hoogte getild met de andere twee delen. Lüken legt uit: ‘Het middensegment heeft tot iets boven de waterlijn tijdelijke waterdichte schotten gekregen, anders zou het vollopen tijdens het vervoer over het water. Nu het in het droogdok ligt, gaan we de schotten weer verwijderen voordat we met hydraulische cilinders de drie delen tegen elkaar aan schuiven.’

Opmerkelijk genoeg is de laatste fase, het aansluiten van alle wanden en leidingen, volgens Lüken de eenvoudigste. ‘Het meeste werk zit in het rekenen vooraf. Je moet precies weten hoeveel en waar je verstevigingen aanbrengt en welke invloed het zal hebben op de stabiliteit en wendbaarheid van het schip.’

De nieuwe lengte van 240 m maakt de beide superferries tot de grootste in hun soort, plaatsbiedend aan negenhonderd passagiers. ‘Dit is zo ongeveer het maximum’, stelt De Lange. ‘Voor grotere schepen is qua infrastructuur geen plaats in zowel Harwich als Hoek van Holland.’ De verlenging, de volledig vernieuwde inrichting en het plaatsen van hydraulisch verplaatsbare dekken in de vrachtruimte en het autodek, kosten Stena 110 miljoen euro.