Sterker cement door 3d-printen | Technisch Weekblad
Nieuws

Sterker cement door 3d-printen

Door vormen te printen die door de natuur geïnspireerd zijn, kan cement uit de 3d-printer sterker worden. Dat hebben onderzoekers van Purdue University (USA) ontdekt.

Dat de bouwindustrie veel materiaal besparen en complexere gebouwen kan maken door grote constructies te 3d-printen, was al bekend. Een nadeel is evenwel dat de geprinte laagjes niet altijd even goed aansluiten, wat zwakke punten in het materiaal creëert. Daarom zochten onderzoekers naar nieuwe structuren om dit probleem op te lossen.

Zo kwamen ze op een structuur die lijkt op de schaal van de mantis garnaal. Deze zogenaamde ‘Bouligand’ structuur heeft een speciale gelaagde en gedraaide vorm zoals een wenteltrap. Uitgeoefende kracht wordt verdeeld over de vele traptreden, waardoor het cement beter bestand is tegen scheuren.

De onderzoekers hebben ook cement in de vorm van een honinggraat geprint. Deze vorm is sterk omdat kracht gelijkmatig wordt verdeeld over alle hoeken. Cement geprint in deze vorm bleek elastisch en minder broos.

Dat de ‘Bouligand’ en honinggraat structuur sterk zijn is niet nieuw, maar de onderzoekers zijn de eersten die er in geslaagd zijn om deze structuren van cement te maken.

De onderzoekers hopen dat de techniek kan bijdragen aan het bouwen van huizen die beter bestand zijn tegen natuurrampen zoals aardbevingen. Op dit moment hebben ze de nieuwe eigenschappen van cement alleen in kleine structuren aangetoond. Om daadwerkelijk te kunnen gebruiken in de bouw zouden deze ook aanwezig moeten zijn in grotere structuren.