Sterrenkundig instrument METIS bereikt ontwerp-mijlpaal | Technisch Weekblad
Nieuws
Impressie METIS-instrument

Sterrenkundig instrument METIS bereikt ontwerp-mijlpaal

redactie | dinsdag 9 juni 2020
Astronomie & Ruimtevaart, Onderzoek & R&D

Het voorlopig ontwerp van het METIS-instrument, dat onder leiding van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) wordt gebouwd, is goedgekeurd. Een belangrijke mijlpaal voor de Nederlandse bijdrage aan de toekomstige Extremely Large Telescope (ELT) – ontworpen door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) – die in Noord-Chili zal verrijzen.

Het METIS-instrument zal de metingen van de 39 m grote hoofdspiegel van de ELT gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar onder andere exoplaneten en de levensloop van sterren, van jonge ‘babysterren’ en hun planeetvormende stof- en gasschijven tot oudere sterren die hun dramatische levenseinde naderen.

METIS is een spectrograaf waarmee structuur en chemische samenstelling van kosmische objecten. In gunstige gevallen kan het instrument zelfs de atmosferische samenstelling van aardachtige exoplaneten onderzoeken. Bij de bouw van METIS is naast NOVA ook de Nederlandse hightechindustrie betrokken, zoals bijvoorbeeld het Maastrichtse bedrijf Janssen Precision Engineering betrokken.

De verwachting is dat de ELT over ongeveer vijf jaar bedrijfsklaar is.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!