Nieuws
Zuidbroek

Stikstoffabrieken moeten Groningen lucht geven

Een nieuwe stikstoffabriek bij Zuidbroek kan de gaswinning uit het Groningen-veld ontlasten. Daarnaast kan een stikstoffabriek bij Delfzijl meer rust brengen in dit gasveld.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wil de gaswinning uit het Groningen-veld terugbrengen van 21,6 miljard m3 naar 12 miljard m3 per jaar. Een stikstoffabriek bij Zuidbroek kan daar een belangrijke rol in spelen. Wiebes komt eind maart met zijn besluit. Gert-Jan Segers van regeringspartij CU stelde op 10 maart jongstleden al dat er voor € 480 miljoen een stikstoffabriek gebouwd moet worden.

In de bestaande stikstoffabriek bij Zuidbroek wordt stikstof uit de lucht gewonnen en via een leiding vervoerd naar de stikstofopslaglocatie in een voormalige zoutcaverne bij Heiligerlee, waar de stikstof blijft opgeslagen totdat deze nodig is. In dat geval gaat de stikstof via dezelfde pijpleiding terug naar de stikstofinstallatie, waar deze wordt gemengd met hoogcalorisch gas uit kleine gasvelden in Nederland of uit Noorwegen of Rusland. Het zo ontstane laagcalorische gas gaat vervolgens naar de klanten. Er zijn naast Zuidbroek ook stikstoffabrieken in Ommen en Wieringermeer. De capaciteit van deze installaties is goed voor 20 miljard m3 hoogcalorisch gas per jaar.

Tweede fabriek

Een nieuwe stikstoffabriek bij Zuidbroek kan 7 miljard m3 gas van Groningen-kwaliteit leveren. Een dergelijke installatie stond vanaf 2014 van toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp. Hij stelde op 1 december van dat jaar dat het ‘mogelijk is om vanaf 2020 de gehele Groningen-productie te vervangen door geconverteerd hoogcalorisch gas’, zo staat in WOB-stukken. Hij stelde de bouw echter steeds weer uit. Zijn opvolger Wiebes heeft op 9 februari jongstleden een voorbereidingsbesluit voor de nieuwe stikstoffabriek bij Zuidbroek verlengd. Volgens Segers komt die fabriek er, samen met een bij Delfzijl te bouwen stikstoffabriek voor injectie in het Groningen-veld, die voor een rustiger bodem in Groningen kan zorgen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven