Studenten testen nieuwe raketmotor | Technisch Weekblad
Nieuws

Studenten testen nieuwe raketmotor

Bart Stam | vrijdag 10 juni 2005
Vervoer & Logistiek

t Harde – Leden van de studentenvereniging DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering) hebben vrijdag 3 juni een belangrijk tussenstap gezet naar een nieuwe raketmotor. De studenten luchtvaarten ruimtevaarttechniek testten een prototype dat methaan in plaats van waterstof gebruikt. Hiermee hoopt DARE omstreeks 2007 een aanval te doen op het Europees hoogterecord voor amateurraketten, dat momenteel 10 km bedraagt. De Delftenare willen naar 40 km. De ‘methaanmotor moet een stuwkracht van 2000 Newton en een verbrandings temperatuur van 3500 Kelvin krijgen.

Volgens Louis Souverein van DARE heeft methaan een aantal voordelen ten opzichte van waterstof: ‘Methaan wordt al bij 11 Kelvin vloeibaar, waterstof pas bij 21 K. Ook heeft methaan een hogere dichtheid, waardoor de raket compacter en lichter kan worden gebouwd’. Bovendien kan methaan een milieuvriendelijk alternatief zijn voor de vaste brandstoffen in de boosters.

Op legerbasis ‘t Harde voerde DARE enkele proeven uit met de raketmotor op een testbank. Na aanvankelijke problemen met elektronica en de motorkleppen slaagden de tweede en derde poging wel. Begin juli wil DARE bij EADS in Trauen (nabij Bremen) de motor verder te testen op stuwkracht, brandtijd en warmtebehandeling. Hierna moet de raketbouw beginnen.