Supersnelle MRI-scan dankzij MR-STAT | Technisch Weekblad
Nieuws

Supersnelle MRI-scan dankzij MR-STAT

Indra Waardenburg | vrijdag 4 september 2020
Werktuigbouw, Robotica & AI

Philips en UMC Utrecht zijn een onderzoekspartnerschap gestart voor het commercialiseren van een MRI-technologie, waardoor patiënten voortaan minder tijd hoeven door te brengen in een MRI-scanner. Deze nieuwe technologie is bedacht door universitair hoofddocent Alessandro Sbrizzi en hoogleraar Nico van den Berg (UMC Utrecht) en werd begin dit jaar door de onderzoekers al naar buiten gebracht.

De nieuwe techniek heet MR-STAT en werkt op basis van geavanceerde wiskundige algoritmen. Bij een huidig MRI-onderzoek worden verschillende MRI-scans gemaakt, die samen het volledige beeld vormen. Bij de nieuwe technologie volstaat echter één scan van vijf minuten, zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van het beeld. Daarnaast levert de scan niet alleen beeld op, maar ook kwantitatieve metingen die de radioloog helpen bij het stellen van een diagnose. De technologie is bovendien toepasbaar op bestaande MRI-scanners, waardoor ook andere ziekenhuizen deze makkelijk kunnen gebruiken.

Voor het testen van de nieuwe technologie, voerde het UMC Utrecht een klinische trial uit met vijftig proefpersonen, waarvan veertig personen met verschillende hersenaandoeningen zoals multiple sclerosis (MS), herseninfarct of hersenbloeding, epilepsie en hersentumoren. De deelnemers ondergingen zowel een MR-STAT-scan als een normale MRI-scan, waardoor de MR-STAT-beelden konden worden vergeleken met standaard klinische zorg. Van den Berg: ‘Op basis van de feedback van klinische onderzoeken zijn we er sterk van overtuigd dat deze technologie een enorme waarde kan hebben in de kliniek’.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!