Tekort aan jonge goedkope ingenieurs | Technisch Weekblad
Nieuws

Tekort aan jonge goedkope ingenieurs

Henk Tolsma | vrijdag 30 april 2004
Arbeidsmarkt & Onderwijs

Het Duitse bedrijfsleven kan 15.000 ingenieursvacatures niet vervullen. Tegelijkertijd zijn er 65.000 werkloze ingenieurs.

Hannover – Duitsland heeft een tekort aan ingenieurs, aldus de Verein Deutscher Ingenieure (VDI). VDI schat dat er in Duitsland minstens 15.000 vacatures voor ingenieurs open staan die niet kunnen worden vervuld. ‘Dat is een conservatieve schatting’, zei VDI-direkteur dr.ing. Willi Fuchs tijdens een persconferentie op de Hannover Messe.

Eind vorig jaar stonden er bij Duitse arbeidsbureaus 8.600 vacatures voor ingenieurs geregistreerd. Fuchs gaat er vanuit dat er daarnaast nog ongeveer zo’n aantal arbeidsplaatsen voor hoogopgeleide technici open staat dat niet bij deze bureaus is aangemeld.

Daar staat tegenover dat 65.000 Duitse ingenieurs zonder werk zitten, tien procent van het totale aantal. Van de ingenieurs ouder dan 45 jaar is zelfs de helft werkloos. Ze zijn te duur of ze beschikken niet meer over de juiste kwalificaties voor de arbeidsmarkt. Bij arbeidsbureaus staan 30.000 ingenieurs van boven de vijftig ingeschreven die geen werk kunnen krijgen.

Van degenen ouder dan 55 wordt echter aangenomen dat ze niet meer als werkloos kunnen worden gezien. De meeste van hen hebben in afwachting van hun pensioen een regeling met hun werkgever getroffen.

Fuchs stelt voor in het tekort aan ingenieurs te voorzien door de reïntegratie van werkloze oudere technici. De overheid zou dat mogelijk moeten maken door loonsubsidies en (gedeeltelijke) vergoedingen voor om-, heren bijscholing. De Duitse regering heeft al enkele maatregelen getroffen. Tegelijk deed Fuchs ook een oproep aan deze groep om zich flexibel op te stellen. Het tekort aan jonge, goedkope ingenieurs in Duitsland is niet van vandaag of gisteren. Eerder al heeft VDI gepleit voor beperkte toelating van gekwalificeerde buitenlanders. Dat heeft echter weinig opgeleverd. Met name Aziatische ingenieurs gaan liever naar Engelstalige landen, met name de VS. Fuchs verwacht wel dat er door de uitbreiding van de EU per 1 mei meer Oost-Europese ingenieurs naar Duitsland komen.

Op termijn verwacht Fuchs ook meer jonge Duitse ingenieurs. Studentenaantallen aan Duitse technische universiteiten en Fachhochschulen zijn de afgelopen jaren omhoog gegaan.