Nieuws
TenneT

TenneT blijft groeien

Op 23 februari presenteerde hoogspanningsnetbeheerder TenneT zijn jaarcijfers en plannen voor de toekomst.

Niet vanuit het nieuwe kantoor in Arnhem, van waaruit TenneT de stroomlevering – via energiebedrijven – aan zo’n 40 miljoen afnemers coördineert, maar een zolder aan de Amsterdamse Herengracht, alwaar Vandebron gevestigd is. Die groene energieleverancier bedient zo’n 120.000 klanten.

TenneT-directeur Mel Kroon, die dit jaar afscheid neemt, blikte terug op prima jaarcijfers en op anderhalf decennium van sterke groei. De netbeschikbaarheid was afgelopen jaar 99,9986 %, íéts minder dan de 99,9999 % in 2016 (boosdoener: storing Hemwegcentrale Amsterdam, januari 2017). Kijkend naar de afgelopen vijftien jaar zijn de getallen indrukwekkend. Een omzetstijging van € 1 miljard naar € 20,4 miljard sinds het ontstaan van TenneT in 2002. Het aantal medewerkers steeg in die periode van 276 naar 4.068; de lengte van de hoogspanningslijnen en -kabels van 2.686 naar 22.914 km.

Internationale verbindingen

Vooral door de overname van het Duitse Transpower-net van E.ON in 2009 is TenneT nu een TSO, een transmission system operator, van formaat. Begonnen met het verbinden van provinciale netten, werkt men nu vooral aan de connecties over landsgrenzen heen. Naast de al bestaande NorNed- en BritNed-kabels (onderzee, van en naar Noorwegen en Groot-Brittannië) en de twee landverbindingen met België en Duitsland, komen er vier nieuwe internationale connecties met laatstgenoemde buurlanden en een zeekabel (COBRAcable) naar Denemarken.

Het verknopen van hoogspanningslijnen en de uitbreiding van het net moeten bijdragen aan grotere stabiliteit. Hoe stabieler het net, hoe beter de balans en de netfrequentie van 50 Hz en hoe lager de stroomprijs.

 

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven