Nieuws

TenneT gaat door met blockchain

Netcoördinator TenneT gaat na twee succesvolle pilots met meer partijen blockchaintoepassingen gebruiken om het net te balanceren. In Nederland bestuurde energieleverancier Vandebron op afstand te laadsessies van 150 Teslarijders, die hiervoor betaald kregen.

In Duitsland zorgden 130 thuisbatterijen voor 400 kW aan decentrale flexibiliteit. Beide projecten werden aangestuurd door blockchainsoftware, door IBM voor TenneT ontwikkeld. Dit jaar gaan TenneT en IBM vergelijkbare samenwerkingsverbanden aan met ENGIE, Escozon & Energie Samen, Scholt Energy & Enervalis en Vandebron. Die partijen fungeren als ‘aggregator’: zij bundelen schakelbaar vermogen van groepen consumenten of bedrijven. Kassen en koelhuizen zijn hiervoor bij uitstek geschikt: het exacte moment van koelen of verwarmen is doorgaans niet van groot belang. De temperatuur mag iets schommelen, waardoor het verbruik op piekmomenten kan inzakken en in dalmomenten juist bijgeschakeld kan worden.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven