TenneT zoekt grootverbruikers die net willen ontlasten | Technisch Weekblad
Nieuws

TenneT zoekt grootverbruikers die net willen ontlasten

| vrijdag 1 juli 2022
Energie

Netbeheerder TenneT is in Noord-Brabant en Limburg op zoek naar grootverbruikers die tegen betaling het elektriciteitsnet willen ontlasten. In september moet er duidelijkheid komen of er extra ruimte beschikbaar is.

Eerder in juni maakt TenneT bekend dat in de beide provincies de grenzen van de capaciteit van het elektriciteitsnet was bereikt door de grote hoeveelheid aanvragen. TenneT kondigde daarom een voorlopige stop aan voor nieuwe aansluitingen.

In het onderzoek verkent TenneT of aangesloten klanten tegen betaling flexibel willen omgaan met hun vraag of aanbod. Voorwaarde is wel dat deze partijen een aansluiting groter dan 1 megawatt hebben. Partijen kunnen tot 16 juli hun interesse kenbaar maken.

De inschatting is dat er in Noord-Brabant en Limburg circa 600 bedrijven zijn die aan deze voorwaarde voldoen. TenneT zal de input van potentiële aanbieders nader bestuderen en meenemen in het onderzoek. Dit wordt in september afgerond.

Als blijkt dat het mogelijk is om flexibel vermogen in te zetten, dan vindt de implementatie van dit marktmechanisme aansluitend plaats. Netbeheerders hebben voor de invoering tot eind november 2022 de tijd gekregen van de toezichthouder ACM.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!