Tennisbaan Arcadis is beter bespeelbaar | Technisch Weekblad
Nieuws

Tennisbaan Arcadis is beter bespeelbaar

Arcadis heeft dit jaar een nieuwe tennisbaan op de markt gebracht die toepasselijk SmashCourt heet. Door de combinatie van kunstgras en een kera mische toplaag heeft de tennisbaan de eigenschappen van gravel, terwijl de bespeelbaarheid toeneemt.

Haarlem – Met zo’n één miljoen beoefenaren is tennis een van de populairste sporten van ons land. Zij hebben in Nederland 9700 banen  tot  hun  beschikking, waarvan zestig procent  uit  gravel  bestaat. Probleem is dat deze banen onbespeelbaar zijn bij regen. Bovendien vergen gravelbanen  veel  onderhoud en moeten ze vaak gesproeid worden.

Na  drie  jaar  onderzoek heeft ingenieursbureau Arcadis dit jaar SmashCourt geïntroduceerd. Deze tennisbaan  combineert  de gunstige speeleigenschappen van gravel, zoals het glijden, bewegen en keren, met de eigenschappen van kunstgras. Hierdoor is het mogelijk om ook bij regen en vorst te spelen, terwijl het onderhoud veel minder intensief is. Zo hoeft de beheerder van het tenniscomplex de banen slechts éénmaal per dag te sproeien. Het geheim van SmashCourt zit volgens ing. Arjen Knottnerus, werkzaam bij de Business Unit Sport van Arcadis, vooral in de opbouw van de ondergrond. Het fundament is een zandlaag met een dikte van 39 centimeter dik, waarin zich aan  de  onderzijde  het drainagesysteem bevindt.

Op deze zandlaag ligt 10 cm lava, waarop zich de toplaag van 1,2 cm bevindt. Deze stabiliteitsmat is opgebouwd uit kunstgras, met een speciaal ke ramisch industriezand als infill. Het zand is dermate zwaar dat het niet wegwaait.

Inmiddels liggen er zo’n veertig SmashCourtbanen in  Nederland  en  België (Antwerpen). De eerste tennisvereniging die overstapte op de nieuwe baansoort, is TOP in Barendrecht. Na een proefperiode met drie banen heeft de KNLTB (Koninklijke Nederlands Lawn Tennis Bond) SmashCourt goedgekeurd voor officiële competitiewedstrijden. De banen van Arcadis liggen inmiddels ook in Papendrecht, Volendam, Musselkanaal, Delft, Hilvarenbeek en Waalre.

Volgens Knottnerus reageren de meeste tennisser positief op de nieuwe ondergrond door de ‘gravelachtige’ eigenschappen en het stuiteren van de bal.

De sportspecialist van Arcadis erkent wel dat de aanleg  van  een  SmashCourt-baan drie tot viermaal duurder is dan een gravelbaan. Zo bedraagt de prijs per vierkante meter zo’n 35 euro, hetgeen neerkomt op een investering van 18.000 euro per tennisbaan.  Maar  volgens Knottnerus staan daar de veel lagere onderhoudskosten en de betere benutting tegenover,  waardoor  er meer mensen kunnen spelen.