Nieuws

Terug naar de bron

Na vijftien jaar keert de NAM terug naar het olieveld van Schoonebeek, waar het zijn bestaansrecht aan te danken heeft. In 1996 stopte de oliewinning in het Drentse gebied, maar nieuwe en goedkopere oliewintechnieken in combinatie met een hogere olieprijs hebben het weer rendabel gemaakt.

‘750 Miljoen vaten. Zoveel olie zit er naar schatting nog in het olieveld Schoonebeek, het grootste olieveld op het land in Noordwest-Europa’, vertelt Michael Lander, projectleider van de herontwikkeling van olieveld Schoonebeek. Hiervan denkt de NAM er de komende twintig jaar circa 120 miljoen uit te kunnen halen. Afgelopen maandag vond de officiële heropening van het olieveld plaats; de oliewinning was het weekend ervoor al voorzichtig weer begonnen.

‘De olie in het Schoonebeekse veld zit qua viscositeit tussen olijfolie en pannenkoekenstroop in’, ligt Lander toe. Om deze olie rendabel te kunnen winnen injecteert de NAM stoom in de grond. Het water voor deze stoom is afkomstig van de ultrapuurwaterfabriek Nieuwater in Emmen (zie TW 41 2010). De NAM verhit dit water en brengt de stoom met een druk van circa tachtig bar en een temperatuur tussen de 250 en 300 graden Celsius zo’n 670 tot 900 meter de diepte in, net onder de olie die de NAM wil winnen.

De eerste paar honderd meter lopen de boorputten verticaal; daarna buigen ze langzaam om tot ze uiteindelijk horizontaal lopen. In de regel liggen er drie boorputten naast elkaar. Twee productieputten liggen om een stoominjectieput heen met een onderlinge afstand van 150 meter. De geïnjecteerde stoom stijgt op en verwarmt en verdunt de hoger gelegen olie, die hierdoor naar beneden zakt, richting de productieputten. 

Voorlopig wint de NAM olie zonder stoominjectie; om de winning mét stoominjectie succesvol te maken, moet de druk van het veld namelijk eerst omlaag van zestig bar naar circa veertig bar.
De hernieuwde oliewinning vindt overigens alleen plaats in het westelijke deel van het olieveld; de geologie in het oostelijke deel maakt oliewinning met stoominjectie daar ongeschikt. Lander: ‘Daar kunnen we de druk niet verlagen. Zodra we daar olie wegpompen vult de grond zich op met grondwater, waardoor de druk gelijk blijft.’

De olie wordt naar boven gehaald met hoogrendementspompen, 44 in totaal. Het principe van deze HR-pompen is hetzelfde als dat van de jaknikkers, alleen zijn de vijftien meter hoge grijze torens veel efficiënter.

De gewonnen olie wordt getransporteerd naar de nieuwe NAM-installatie, die momenteel verrijst op de locatie van de oude. Hier wordt de olie gewassen om het zout uit de olie te verwijderen en de olie van het water te scheiden. Daarna gaat de olie door naar de BP-olieraffinaderij in het Duitse Lingen, die ervaring heeft met het verwerken van dit type olie. 

De nieuwe installatie doet echter meer: uiteindelijk zal een warmtekrachtcentrale het ultra­-pure water verhitten tot stoom en komt er een gasturbine met een vermogen van 120 MW. Deze wordt aangedreven met het gas dat samen met de olie naar boven komt. De NAM gebruikt tien procent van de opgewekte stroom zelf; de rest gaat het net in.

Binnenkort produceert de installatie in Schoonebeek circa vijfduizend vaten olie per dag. Als alle boorputten gereed zijn en de stoominjectie op volle toeren draait, zal de productie twintigduizend vaten per dag bedragen.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven