Tests met slimme dijk | Technisch Weekblad
Nieuws

Tests met slimme dijk

Thomas van de Sandt | vrijdag 3 maart 2006
Robotica & AI, Bouw & Civiele Techniek

Als de financiering in orde komt, start dit jaar de bouw van de IJkdijk: een dijk vol met sensoren. Een breed consortium wil hiermee het nut van sensortechnologie voor het dijkbeheer gaan testen.

Amersfoort – De IJkdijk is een initiatief van TNO, Waterschap Hunze en Aa’s, Awenyddion, Stowa, Rijkswaterstaat, GeoDelft, IDL en de Noord-Nederlandse ontwikkelingsmaatschappij Nom. Verder tekenden ruim twintig bedrijven een intentieverklaring, waarmee zij de helft van de projectkosten op zich nemen. De andere helft moet komen uit subsidies van de overheid.

Het projectterrein ligt in een kleine polder bij Bellingwolde in Noordoost Groningen.

Een ringdijk omsluit een gebied van een kilometer lang en zo’n honderdvijftig meter breed, waarin de IJkdijk komt te liggen.

In en rond de dijk komen allerlei sensoren, die informatie geven over de veiligheid van de dijk. Het is mogelijk de dijk gecontroleerd te laten doorbreken of verzakken.

De onderzoekers willen weten welke sensoren op welke plekken het bezwijken van de dijk zo nauwkeurig mogelijk kunnen voorspellen.

‘De vraag naar meetgegevens vanuit het waterbeheer en het aanbod vanuit de sensortechnologie ontmoeten elkaar in dit project’, zegt Meindert Van van GeoDelft.

Als dijkspecialist is Van met  name geïnteresseerd in sensoren die de waterdrukken in en onder de dijk, en de vervormingen van de dijk en het polderlandschap meten. Ook de gronddrukken in en onder het dijklichaam, zowel horizontaal als verticaal, zijn volgens de dijkspecialist belangrijk om dreigende doorbraak te kunnen voorspellen.

 

Illustratie IDL

Schematische tekening van de IJkdijk (Illustratie IDL)

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW