Nieuws
The Ocean Cleanup, Wilson

The Ocean Cleanup werkt nog niet

In de eerste vier weken na de inbedrijfstelling doet The Ocean Cleanup nog niet wat hij moet doen: plastic verzamelen. Het bedrijf van Boyan Slat wil nu de instroomopening van de buisvormige drijver vergroten. Dit moet het ronddobberende afval wel insluiten.

The Ocean Cleanup is een 600 m lange, U-vormige buis met daaronder een geotextiel van 3 m om plastic te verzamelen. Het systeem is op 8 september te water gelaten in San Francisco. Na een korte proefperiode, bedoeld om onder andere de zeewaardigheid te testen, is Wilson (de naam van het eerste systeem) op 6 oktober aangekomen op zijn eindbestemming, ruim 2.200 km uit de Amerikaanse westkust. Hier bevindt zich the Great Pacific Garbage Patch, een oceaanwerveling met circa 80.000 ton plastic. Met een snelheid van 10 cm/s moet Wilson het plastic inhalen en opsluiten. Althans, dat is de theorie.

Meer grip

Uit metingen van alle observatie- en datasystemen blijkt dat het plastic de constructie snel verlaat. Dit komt waarschijnlijk doordat de snelheid van Wilson te laag is. ‘Wij onderzoeken nu de oorzaken en hoe we dit probleem kunnen oplossen’, zegt technologiemanager Arjen Tjallema. Mogelijk oefent de wind te veel kracht uit op beide uiteinden van de drijver. Hierdoor ontstaan er vibraties en tegenkrachten die het plastic wegduwen. Daarom willen Boyan Slat en zijn team de instroomopening met 60 à 70 m verruimen door de spankabels, die de constructie op haar plaats houden, anders te bevestigen. Volgens Arjen Tjallema moet de wind hierdoor meer grip krijgen op de totale constructie, waardoor de snelheid omhooggaat. Het team is al bezig met de voorbereiding van andere modificaties, mocht deze ingreep onvoldoende resultaat opleveren.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven