Theater in Peking van titanium, beton en glas | Technisch Weekblad
Nieuws

Theater in Peking van titanium, beton en glas

Peking – In Peking is de bouw van het nieuwe China National Grand Theater bijna voltooid. Deze ovaalvormige constructie van glas, beton en titanium biedt plaats aan 5700 bezoekers, verdeeld over vier zalen. Het gebouwontwerp is van de Franse architect Paul Andreu (ADP), met steun van de universiteit van Qinghua. Bosch Rexroth is verantwoordelijk voor het besturings- en het controlesysteem voor de open afbouw van de podia en vloer. Daarvoor zijn zeventien grote hydraulische cilinders nodig die in één keer vijftien podia en vloeren kunnen verplaatsen. Het gebouw kost zo’n driehonderd miljoen dollar De façade bestaat uit 150.000 glas en 10.000 titaniumplaten.

Het theatergebouw heeft een oppervlakte van 180.000 m2 waarvan 50.000 m2 zich onder het maaiveld bevindt. De grote operazaal heeft 2500 plaatsen. De muziekzaal (2000 zitplaatsen) is bestemd voor symfonieorkesten en volksmuziek. Verder is er nog een ruimte met 1200 stoelen voor kleinere operavoorstellingen, toneel, zang en dans. De kleinste zaal (500 zitplaatsen) is bedoeld voor modern toneel en experimentele voorstellingen.

Sinds de goedkeuring van het ontwerp in 1998, is het theatergebouw inzet van heftige discussies. Voorstanders zien het als voorbeeld van de Chinese modernisering in de 21 eeuw Tegenstanders vinden de grote ‘oester’ misstaan in de oude stad. Het theatergebouw ligt aan de westzijde van het Plein voor de Hemelse Vrede.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW