Thuismarkt zwak voor DHV | Technisch Weekblad
Nieuws

Thuismarkt zwak voor DHV

DHV en Arcadis presenteerden de afgelopen weken hun jaarcijfers over 2004. Daaruit blijkt dat met name DHV last heeft van een zwakke thuismarkt, terwijl het bureau in Polen en China goede zaken doet.

Amersfoort/Arnhem

Voor DHV was 2004 een jaar met twee gezichten. Zo daalde de netto-omzet met 5,5 procent (van 311 miljoen naar 294 miljoen euro), maar daar stond een stijging van nettowinst en bedrijfsresultaat tegenover. Het bedrijfsresultaat nam toe van 2,9 miljoen naar 9,5 miljoen euro. Het nettoresultaat ging omhoog van 1,0 miljoen naar 4,1 miljoen. Volgens bestuursvoorzitter ir. Renko Campen is dit vooral te danken aan de goede internationale resultaten van de divisies Water en Bouw & Industrie.

Maar de thuismarkt baart het Amersfoortse bureau nog altijd zorgen, aangezien DHV voor 58 procent van zijn omzet afhankelijk is van Nederland. Hier heeft DHV last van teruglopende overheidsinvesteringen in de infrastructuur ruimtelijke inrichting en milieu. Wel is Campen tevreden over de groei in de DHV-adviesdiensten voor duurzaamheid, veiligheid, financial engineering, water en akoestiek. Om in Nederland weer winst te gaan maken wil hij doorgaan met het versterken van de regiokantoren.

Twee landen springen er voor DHV in positieve zin uit: China en Polen. In China groeide het Nederlandse bureau in alle marktsegmenten. Met name in de bouw en industrie. In Centraal en Oost-Europa is Polen de grote aanjager. Daarbij gaat het vooral om grote infrastructurele projecten, zoals de nieuwe ringweg rond Warschau. Door de Europese stimuleringsfondsen verwacht DHV in deze regio de komende jaren verder te groeien in de segmenten water, milieu en infrastructuur. Voorts denkt het bedrijf te profiteren van de sterke economische groei in China en Zuid-Afrika.

 

Herstructurering

Voor Arcadis zien de marktperspectieven er wat gunstiger uit, gezien de omzetstijging van 3 procent (van 841 miljoen naar 901 miljoen euro) en de toename van de nettowinst met 1 procent. Maar net als DHV ondervindt het Arnhemse ingenieursbureau in eigen land hinder van de teruglopende overheidsinvesteringen en het weifelende investeringsbereidheid bij particuliere opdrachtgevers. Inmiddels heeft Arcadis de herstructurering van de Nederlandse activiteiten vrijwel afgerond, zoals het afstoten van Kafi (vastgoedontwikkeling), de Bomendienst en Mandaat (invordering) die volgens bestuursvoorzitter ir. Harrie Noy niet langer tot de kernactiviteiten behoren. Op basis van het vierde kwartaal denkt hij dat in Nederland het dieptepunt (-9 procent teruggang in 2004) voor de infrastructurele projecten achter de rug is.

In het buitenland is Arcadis betrokken bij enkele grote projecten, zoals een verbinding tussen de regionale treinverbinding RER (Parijs - Charles de Gaulle) en de HSL-lijn Amsterdam-Parijs en de elektrificatie van 350 km spoorlijn in China.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!