Nieuws

Tip: Alleen heel chique groentes gaan omhoog

Gerald Schut |
Energie, Werktuigbouw

Het Schotse bedrijf ‘Intelligent Growth Solutions’ (IGS)  bouwt groentetorens van 9 verdiepingen, waarbij op iedere verdieping honderden LED-lampjes precies de juiste golflengte uitstralen die het gewas op dat moment nodig heeft. De eigenaar meldt dat hij zijn boerderij met één hand kan aansturen.

Verticale landbouw is niet nieuw, maar voor The Economist is de miljoeneninjectie  Eric Schmidt (Google) en Jeff Bezos (Amazon) in verticale agro-bedrijven Plenty en Ocado reden om de mogelijkheden en uitdagingen nog eens op een rij te zetten. Allereerst maakt een klinische laboratorium-omgeving chemische gewasbeschermingsmiddelen overbodig. Ten tweede kunnen gewassen vlak bij de consument gekweekt worden, waardoor op transport bespaard wordt. Maar dat is toch precies wat de kassen in het Westland te bieden hebben? Inderdaad. Verticale landbouw is vergelijkbaar met kassen zonder zonlicht. Door de hoge stroomrekening zou een brood $23 kosten als het graan op een verticale boerderij geteeld werd, aldus Cornell-professor Albright. Dat soort kosten zijn alleen te rechtvaardigen voor héél chique groentes.

Dat verklaart ook waarom bijvoorbeeld vorig jaar het Haagse bedrijf Urban Farmers (de grootste stadboerderij van Europa) failliet ging. Het bedrijf kon onmogelijk concurreren met de kassen in het Westland die op een steenworp afstand voor een fractie van de prijs dezelfde producten kunnen bieden.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven