Nieuws

Tip: Cobotica: een broodnodige update

Ab Muilwijk |
Beleid & Bedrijfsvoering, Robotica & AI

Op 19 september organiseert het vakblad Vision + Robotics voor het eerst het evenement Cobotica. Een stevig lezingenprogramma zal ingaan op alle cobotvragen. Welke soorten cobots zijn er? Waar kan ik ze het beste voor inzetten? En wanneer is de klassieke robot de beste keuze? Hoe zit het met veiligheid?

Het aanbod van collaboratieve robots – cobots – neemt explosief toe. Het grote verschil met de ‘normale’ robot is dat de cobot niet achter een hekwerk hoeft te worden gestopt, maar veilig zij aan zij met de mens kan samenwerken. Dat biedt nieuwe kansen. Het programmeren is bij cobots ook vaak een stuk eenvoudiger. Dingen die voorheen niet haalbaar waren, kunnen nu wel worden geautomatiseerd. En zelfs compleet nieuwe businessmodellen zoals een cobot als flexibele uitzendkracht zien het licht.

Tegelijkertijd worden er met de opmars van de cobot door veiligheidsexperts ook de nodige kanttekeningen bij de cobotveiligheid – die verschillende fabrikanten op verschillende manieren proberen te waarborgen – geplaatst. Wanneer heb je bijvoorbeeld een veilige cobotgrijper nodig en wanneer volstaat een gewone? En kan een cobot met een vlijmscherp mes toch echt niet beter achter de tralies? Mag je hem een lastoorts geven? En hoe zit het met dat CE-certificaat als je de cobot even ergens anders tewerkstelt? Vragen alom, waar zelfs de experts het niet altijd over eens zijn.

cobotica.visionenrobotics.nl

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven