Nieuws

Tip: een fascinerend ambitieus plan

In de altijd boeiende podcast Studio Energie van energiedeskundige Remco de Boer was vorige week de Delftse hoogleraar Waterbouwkunde te gast om te vertellen over een fascinerend megalomaan plan: Dynamic Tidal Power. Met drie 50 km lange T-vormige dammen loodrecht op de kust zou een derde (30 GW) van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte gedekt kunnen worden. Elke dam zou 200 tweezijdig functionerende turbines van 5 GW bevatten.

De kosten zijn met tientallen miljarden euro’s enorm, maar in combinatie met een vliegveld op zee (kosten daarvan op zich: € 33 tot 46 miljard), waarbij de dam als ‘oprijlaan’ kan functioneren, moet een stevige kostenreductie mogelijk zijn. Een combinatie met een valmeer (Plan Lievense) aan de top van de T zou de elektriciteitslevering extra kunnen stabiliseren. De dam zou bovendien als ‘haven’ voor de bouw van offshore windmolens kunnen functioneren. Een ander belangrijk nevenvoordeel is kustbescherming doordat de dam als golfbreker fungeert. Bruinvissen en de scheepvaart zullen er niet heel blij mee zijn. Bovendien zijn er nog technische uitdagingen te over.

Kees Hulsbergen en Rob Steijn bedachten het concept twintig jaar geleden. In China is het plan uitgebreid onderzocht, maar is in eerste instantie gekozen voor de Drieklovendam. In Nederland ijvert een stuurgroep met onder meer voormalig Greenpeace-voorzitter Dien De Boer en oud-staatssecretaris Tineke Huizinga om het idee voor Nederland serieus te onderzoeken.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven