Tip: Gezichtsherkenning populairder door corona | Technisch Weekblad
Nieuws

Tip: Gezichtsherkenning populairder door corona

Gerald Schut | woensdag 16 december 2020
Robotica & AI

MIT Technology Review maakt sinds enkele maanden de interessante podcast ‘In machines we trust.’ De ondertitel ‘A podcast about the automation of everything’ dekt de lading aardig. Inmiddels zitten we midden in een vierdelige serie over onverwachte toepassingen van gezichtsherkenning, dat nieuwe instrument waarmee, zoals inmiddels genoegzaam bekend, minderheden vaak tegen problemen aanlopen. Etnische minderheden, die in databases met trainingsafbeeldingen ondervertegenwoordigd zijn, worden vaak minder goed herkend, met uitwassen als arrestaties van onschuldigen tot gevolg.

In Detroit zette de politie met ‘Project Greenlight’ enkele jaren geleden dat gegeven op zijn kop: als mensen niet goed herkend worden, hebben we betere foto’s nodig. Onder de vlag van Greenlight kregen winkels en tankstations betere bewaking aangeboden op voorwaarden dat zij ’s avonds en ’s nachts felle verlichting aanbrachten. Zo zouden verdachten van overvallen badend in het licht vastgelegd worden en zou de stad veiliger worden. De deelnemende middenstand werd gemarkeerd met groene lampjes: greenlight. Toch waren veel bewoners ongelukkig met een Big Brother om de hoek.

Maar gezichtsherkenning heeft de wind in de zeilen nu door corona de behoeft aan contactloze identificatiemethoden toeneemt. Doordat mensen al 10 à 15 jaar gewend zijn hun telefoon te ontgrendelen met een vingerafdruk of irisscan is de huivering voor het gebruik van biometrische gegevens minder geworden. Bijvoorbeeld in sportstadions wordt gezichtsherkenning gebruikt om al die bezoekende premium-klanten beter afgestemde diensten aan te bieden.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!