Tip: Interactieve landkaart met projecten duurzame energie | Technisch Weekblad
Nieuws

Tip: Interactieve landkaart met projecten duurzame energie

Mark van der Heijden | donderdag 2 september 2021
Energie

Nederland produceerde over de maanden juni en juli relatief gezien de meeste zonne-energie van Europa. Liefst 17% van de hier geproduceerde energie is in die maanden opgewekt door zonnepanelen, meer dan Duitsland (ook 17%), Spanje (16%), Griekenland (13%) en Italië (13%). Dat blijkt uit cijfers die Ember, een Europese aanjager van duurzame energie, op een rij heeft gezet.

Verschillende landen maakten de afgelopen jaren een grote stap voorwaarts. Estland en Polen zijn van bijna 0% zonne-energie in 2018 naar respectievelijk 10% en 5% in 2021 gegroeid. Hongarije verviervoudigde zijn opbrengst van 3% naar 12%. Zonne-energie is in de EU nu goed voor bijna 10% van de totale energieproductie, tegen ruim 6% drie jaar geleden. 

Nederland verdubbelde zijn opbrengst van zonne-energie tot dus 17%. Aanjager daarvan is mede de subsidie Stimulering Duurzame Energieproducitie (SDE en SDE+). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft daarvoor een overzicht gemaakt van de totale uitgaven daarvan; sinds 2016 schommelen de uitgaven daaraan tussen de 9 en 11 miljard euro per jaar, waarvan de helft naar projecten voor zonne-energie gaat.

Nog interessanter is de SDE-viewer. Die geeft op een digitale landkaart in een oogopslag informatie over alle projecten die met SDE-subsidie zijn of worden gerealiseerd, of het nu gaat om zonne-energie, waterkracht of windenergie. De SDE-viewer is te gebruiken om te zoeken naar projecten op locatie, categorie, vermogen, realisatiestatus en/of (verwachte) realisatiejaar.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!