Tip: nieuwe EUV-machines van ASML vreten stroom | Technisch Weekblad
Nieuws

Tip: nieuwe EUV-machines van ASML vreten stroom

 

In het boeiende artikel ‘Nieuwste chipmachines ASML blijken energieslurpers’ kaart het FD een minder bekend probleem aan: de nieuwste cutting edge EUV chipmachines van het Veldhovense bedrijf gebruiken 20 keer meer energie dan de vorige generatie: (9,6 kWh per wafer i.p.v. 0,54kWh).

Het opwekken van het Extreem geconcentreerd UV-licht (EUV)) waarmee lijntjes van 7 nm dik op chips geprint kunnen worden door een laser 50.000 keer per seconde tegen druppels tin aan te schieten vreet energie. Zoveel zelfs dat halfgeleiderfabrikant TSMC dat de helft van de EUV-apparaten in de wereld bezit inmiddels 5% van het stroomverbruik van Taiwan gebruikt.

‘Zie het als een reis naar de maan. Eerst staat alles in het teken van het doel om daar te komen. Als dat is gelukt en dat wordt normaal, dan pas ga je nadenken of de reis niet efficiënter kan,’ verklaart directeur duurzaamheid van ASML Marijn Vervoorn. Het doel van ASML is dat de nieuwe machines in 2025 40% minder elektriciteit verbruiken dan nu. Dat is dus nog altijd 12 keer meer dan de vorige generatie.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!