Nieuws

Tip: Rijdende robot als paard van Troje

De zelfrijdende auto heeft vele gedaanten blijkt in de recente aflevering 'De rijdende robot' van VPRO Tegenlicht. Robots blijken niet twee armen en twee benen te hebben, maar vier wielen. Tegelijk spreekt Carlo van de Weijer (TU/e) over 'een paard van Troje om aan al onze data te komen.'

Carlo Retti (MIT) stelt dat auto's slechts 5% van de tijd gebruikt worden en heeft visioenen van straten die 's middags speeltuin worden en 's avond discotheek. Volgens Van de Weijer is de vooruitgang juist te veel van het goede. Door elektrificatie wordt rijden goedkoper en automatie neemt juist de vervelendste stukjes van ons over. Daardoor bestaat het risico dat we niet minder blik om ons heen krijgen, maar juist meer.

Marleen Stikker (De Waag) vindt het grootste gevaar van zelfrijdende auto niet een verlies aan privacy, maar van menselijke autonomie. Want de mens dreigt zich straks aan de auto te moeten gaan aanpassen in plaats van andersom.

Hierboven is de terugblikkende discussie over de aflevering terug te kijken.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven