Tip: spectaculair techniekmuseum in Berlijn | Technisch Weekblad
Nieuws

Tip: spectaculair techniekmuseum in Berlijn

Rijkert Knoppers | dinsdag 12 november 2019
Tips, Werktuigbouw

Een hoog gebouw met op het dak een levensecht Douglas C-47 Dakota transportvliegtuig, dat moet het Techniekmuseum in Berlijn zijn. In het vier verdiepingen tellende gebouw zijn vele authentieke transportmiddelen te zien, zoals een amfibieauto uit 1962, de Kurt-Heinz stoomsleepboot, een stoomlocomotief uit 1919, de eerste elektrische trein van Siemens en, hangend aan het plafond van de bovenste verdieping, diverse echte vliegtuigen.

Het huidige museum van totaal 26.500 m2 is een sterk uitgebreide versie van het Verkehrsmuseum uit 1960. Het concentreert zich inmiddels niet uitsluitend meer op verkeersmiddelen maar laat een breed spectrum van oude en nieuwe technieken zien, onder meer over telecommunicatie, fotografie, textieltechnologie en papierfabricage.

Naast deze permanente tentoonstellingen organiseert het museum ook regelmatig kortlopende projecten, zoals momenteel over de wiskundige kenmerken van vulkaanuitbarstingen, smeltende gletsjers en tsunami’s en een fototentoonstelling over de vroegere arbeidsomstandigheden in Oost-Duitse fabrieken. Bezoekers kunnen ook actief aan de slag, bijvoorbeeld door te experimenteren met het theorema van Pythagoras of door zelf papier te gaan maken.

Wie na al deze activiteiten nog tijd over heeft kan in het uitgestrekte museumpark terecht, waar onder meer een bierbrouwerij, een smederij, en twee historische windmolens uit de 12e en 16e eeuw te bezichtigen zijn. De nadruk ligt bij het Deutsches Technikmuseum in het algemeen erg op de historie, maar misschien is dat juist wel goed, omdat daardoor de voor-en nadelen van de huidige technieken beter te begrijpen zijn.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!