Tip: Speech Nixon na maanramp | Technisch Weekblad
Nieuws

Tip: Speech Nixon na maanramp

Deze maand is het 51 jaar geleden dat de wereld meekeek hoe Neil Armstrong de eerste stappen op de maan zette. ‘One Giant Leap For Mankind’ was een succes. Maar wat als deze Apollo 11 missie was geëindigd als ramp? Voor dat scenario was een alternatieve toespraak voorbereid die president Nixon zou voordragen als de drie astronauten niet meer terug zouden kunnen keren naar aarde.

Deze toespraak is als de film In Event of Moon Disaster op YouTube te zien. Het lijkt authentiek archiefbeeld van Nixon. In werkelijkheid is het een deepfake, in elkaar geknutseld door de makers met hulp van een stemacteur. 

Om de toespraak na te bootsen, gebruikten de makers – van het Amerikaanse MIT Center for Advanced Virtuality – deep learning-technieken waarmee zowel de synthetische stem van Nixon gecreëerd werd als de overeenkomende beweging van Nixons mond en lippen.

Het doel van de makers is om met deze alternatieve werkelijkheid video ‘de invloed en de alomtegenwoordigheid te onderzoeken van verkeerde informatie en deepfake-technologieën in onze hedendaagse samenleving’. In Event of Moon Disaster werd afgelopen herfst voor het eerst vertoond op het Internationale Documentaire Film Festival in Amsterdam (IDFA), waar het de Speciale Juryprijs won voor Digital Storytelling.

‘Het is onze hoop dat dit project het publiek aanmoedigt om te begrijpen dat gemanipuleerde media een belangrijke rol speelt in ons medialandschap’, zegt coregisseur Halsey Burgund in het persbericht.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!